Довършват строежа на пречиствателната станция
Довършват строежа на пречиствателната станция / Дарик Сливен, архив

Етапите на довършване на пречиствателна станция за питейни води в Сливен са били обсъждани миналата седмица на среща в Министерството на регионалното развитие, след като проектът беше размразен от ведомството. Проектът ще бъде включен в инвестиционната програма на министерството през следващата година. В края на месеца в Сливен ще дойде заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев, за да се запознае с необходимите довършителни работи. Това съобщи заместник-кметът по устройство на територията Иван Манчев.

До края на октомври ще се проведе и работна среща със строителя „Главболгарстрой”, строителния надзор „Водоканал инвест” и експерти от общината, на която да се регистрират всички проблеми и необходимите действия, за да се подготви следваща среща за окончателното решение за доизграждането на пречиствателна станция. По думите на Манчев е необходима смяна на напорния водопровод, който предизвика няколко аварии по улица „Булаир” тази година, налага се също и подмяна на захранващите водопроводи за висока и средна зона.

Досега в съоръжението са инвестирани 30 млн. лева. Целта на общината е да се подмени цялата остаряла ВиК мрежа с нова, като се търси финансиране по различни проекти и програми, възможно е да се използват и икономиите от водния цикъл, които са в размер на 1.7 млн.лв.

Строителството на пречиствателната станция започва преди 25 години с държавни средства, но през 1996 г. е прекратено заради липса на пари. Изграждането й продължава през октомври 2008 г. и трябваше да завърши в края на август следващата година. Обектът е спрян отново през 2009 г.