НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020-а
НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020-а / снимки: БГНЕС
Михаил Миков за мораториума
67562
Михаил Миков за мораториума
Антон Кутев за гласуването си за мораториума
Лютви Местан
Волен Сидеров
  • Михаил Миков за мораториума
  • Антон Кутев за гласуването си за мораториума
  • Лютви Местан
  • Волен Сидеров

Депутатите приеха предложението на Атака за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци до 1-ви януари 2020 година. Това стана с неочакваната подкрепа на 59 народни представители от БСП и изявената през целия пленарен ден твърда подкрепа на всички депутати от групата на ГЕРБ.

Докато ГЕРБ заявиха наченки на подкрепа още в предишната седмица, то решението на 59 народни представители от БСП да подкрепят предложението на Волен Сидеров изненада и социалистите. Първата реакция срещу решението дойде от председателя на парламента Михаил Миков. „42-рото Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на българската Конституция, нито пътят, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема акт, който дори днес да изглежда приемлив, той се приема с мотиви, които не отговарят на действителните текстове и съдържание на конституцията", каза Миков. Той допълни, че България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. „Съвременна модерна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", коментира Миков.

На тотално противоположна позиция се оказа социалистът Антон Кутев. Той е един от 59-мата депутати от левицата, които изненадващо се оказаха на едно мнение с ГЕРБ и Атака и на противоположен полюс спрямо коалиционния партньор ДПС и останалите социалисти в пленарната зала.

„Това е показване на желание да бъдат чути българските граждани в тяхното нежелание да се продава земя. Аз гласувах „за" с желание да подам ръка и да покажа, че чуваме това, което хората казват", мотивира се Кутев. Според него обаче този мораториум не е достатъчен да се спре продажбата на земи и ако трябва да се направи, според него са необходими други законодателни мерки. „Нямаме хора, които да са нарушили решението на групата. В този случай се бяхме разбрали, че който иска, може да подкрепи мораториума, така че няма разцепване на групата или хора, които по някакъв начин да се се отклонили от решение", каза депутатът от БСП.

НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020а
netinfo

Лидерът на ДПС Лютви Местан съобщи, че ще направят опит да сезират Конституционния съд, защото решението е в разрез с нея. Решението се явява в драстично противоречие с Договора за присъединяване на България към ЕС, каза Местан и допълни, че в този смисъл решението е противоконституционно. ПГ на ДПС ще представи становище до КС с искане решението да се обяви за противоконституционно, каза председателят й. „Ние обаче съзнаваме, че нямаме самостоятелен ресурс, за да ангажираме КС, тоест необходими са ни още 14-15 подписа. Ако не ги получим от други парламентарни групи, ще бъдем принудени и като председател на ДПС вече го правя: обръщам се към президента Росен Плевнелиев да се възползва от правото си по конституция и той да сезира КС за обявяване на противоконституционността на днешното решение", каза Местан.

В кулоарите на парламента от Атака заявиха, че нямат никакви притеснения дали решението е юридически издържано и няма шанс страната ни да понесе санкции заради него. Лидерът на Атака беше повече от доволен от гласуването. Той посъветва парламентарния председател Михаил Миков да не плаши хората, тъй като никаква наказателна процедура не може да се наложи на България. „Няма текст, в който да бъде изключена държавата от Евросъюза, това са излишни сплашвания. Напротив, вместо да се концентрираме да обясним да Брюксел защо се налага да вземем това решение, ние започваме един друг да се плашим с дядо Торбалан. Не е добре, не е редно да го правят", каза Сидеров. По думите му е по-добре да се помисли какви мерки да се предприемат от правителството и законодателя, за да бъде детайлно регулиран въпросът и да сме сигурни, че от 1 януари догодина продажбата на земя на чужденци ще бъде спряна.

НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020а
netinfo

Междувременно ГЕРБ и Атака си подадоха ръка не само в гласуването, но и по време на близо 5-часовите дебати за удължаване на забраната за продажба на земеделска земя на чужденци. По-рано в парламента се появи и земеделският министър проф. Димитър Греков, който за пореден път обясни, че няма проблем с продажбата на земя на чужденци, защото към този момент родната земя не е атрактивна за чуждестранни инвестиции. Причините за това са две: нямаме добро поливно земеделие и нямаме комасирани парцели земя. Голяма част от инвеститорите, които искат да вложат пари в земеделска земя, предпочитат съседна Румъния, въпреки по-високите цени. Основен мотив за това е добрата система за окрупняване на парцелите и изградените напоителни системи в плодородните земи.

Въпреки тези факти, обаче, малко над пет часа депутатите спориха трябва ли да се подкрепи, или не предложението на Атака за удължаване на мораториума за продажба на земя. Дискусията бе прекъсната от три дълги почивки, едната от които в нарушение на правилника.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, пък, напусна парламента след края на гласуването, без да коментира има ли, или не разцепление в червените редици, и да се очаква ли конфликт с коалиционния партньор ДПС заради разминаването в позициите.

НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020а
netinfo