Президентът казва до дни кога ще свика Съвета по национална сигурност
Президентът казва до дни кога ще свика Съвета по национална сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Президентът казва до дни кога ще свика Съвета по национална сигурност
67547
Президентът казва до дни кога ще свика Съвета по национална сигурност
  • Президентът казва до дни кога ще свика Съвета по национална сигурност

Имаме притеснителна информация, че може сериозно да бъде нарушен потенциалът на службите и възможността им да бранят нацията, каза в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев. Той иска да знае какъв ще бъде бюджетът за 2014 година за службите.

Според него трябва да бъде изяснено кой е по-големият проблем - са се окаже, че службите не могат да изпълняват елементарни ангажименти поради липса на финансиране или проблемът с бежанците.

До няколко дни ще бъдат обявени темите и датата за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), обяви още държавният глава. Имам самочувствието, че досега винаги съм свиквал КСНС, когато трябва, допълни президентът.

„Въпросът не е само да си говорим за бежанците. Консултативният съвет е най-важният инструмент в държавата за постигане на консенсус. За какъв консенсус ние искаме да говорим. За това, че за бежанците трябва да има ток, вода, хуманно отношение. Има ли някой, който е против това? Правителството да се държи на висотата на собствените отговорности. Има съвет за национална сигурност към Министерския съвет. Той отговаря за парите, ревизия на плановете, за краткосрочни и средносрочни мерки. Това са инструментите", допълни Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Тракийския университет, където по-рано изнесе лекция пред студенти.

Други новини от Стара Загора