Последно: Новите автобуси ще бъдат по улиците на Варна до края на ноември
Последно: Новите автобуси ще бъдат по улиците на Варна до края на ноември / снимка: Пресцентър на Община Варна

Новите автобуси, част от транспортния мегапроект, ще бъдат по улиците на Варна най-късно до края на ноември. Това обяви кметът Иван Портних след церемонията по подписването на договора за доставка на 70 модерни возила, произведени от полската фирма „Соларис“.

Следващата стъпка е документацията да бъде изпратена до управляващия орган с искане за превеждане на авансовото плащане по проекта. От „Соларис“ в понеделник ще осигурят условия българска делегация да приеме прототипите на трите вида автобуси, които Варна ще получи. „След приемането им и превеждането от наша страна на аванса по проекта автобусите ще започнат поетапно да пристигат. Имаме уверението, че до края на следващия месец всички автобуси ще се движат по улиците на града“, добави градоначалникът.

Подписите си под документа днес положиха Злати Златев – изпълнителен директор на „Градски транспорт“, и Адам Желински, търговски директор на компанията от Полша.

„Надявам се с обновения парк на „Градски транспорт“ морската столица да се превърне в европейски град“, изтъкна Злати Златев.

Желински на свой ред добави, че този ден е дългоочакван за неговата компания. „Това е най-големият договор, който нашата фирма е подписвала някога в България. Същевременно Варна ще се превърне в града с най-много автобуси, произведени от „Соларис“. Надяваме се всички вие – пътници, механици, водачи и всички варненци, да се насладите на новите автобуси. Това е само началото на едно сътрудничество и се надявам то да бъде ползотворно“, посочи полският представител.

Кметът Иван Портних използва повода да припомни, че вече е факт и договорът за доставка на 30 нови тролейбуса, които трябва да дойдат във Варна в рамките на година. „Така по линия на европроектите морската столица ще разполага със 100 нови превозни средства на обща стойност над 60 млн. лева“, изтъкна градоначалникът.

На журналистически въпрос как ще се движат новите возила по старата инфраструктура, Иван Портних отговори, че в следващия бюджет основен приоритет ще бъде рехабилитацията на уличната мрежа. „Тя е в лошо състояние, но трябва да се прекрати практиката с кърпежите. На улица „Брегалница“ например справката показва, че средствата, похарчени в годините за ремонтирането й, са достатъчни за цялостната й реновация“, поясни Портних.

Договорът за доставката на новите автобуси беше подписан в 100-ия ден от управлението на Портних. Попитан как се чувства в днешния ден, градоначалникът отговори:  „Чувствам се удовлетворен. Когато сериозните усилия, които буквално са ежедневни, се увенчават с успех, няма как да се чувстваш по друг начин“.