Рашидов сам поискал от Борисов да отложат внасянето на вот на недоверие за културата
Рашидов сам поискал от Борисов да отложат внасянето на вот на недоверие за културата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Рашидов сам поискал от Борисов да отложат внасянето на вот на недоверие за културата
67531
Рашидов сам поискал от Борисов да отложат внасянето на вот на недоверие за културата
  • Рашидов сам поискал от Борисов да отложат внасянето на вот на недоверие за културата

Бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов разкри, че по негова молба Бойко Борисов е отложил засега внасянето на вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски" за културата.

В интервю за Дарик Рашидов обясни, че новият министър Петър Стоянович трябва да получи още малко време, а освен това темите за бежанците и за продажбата на земя на чужденци били много важни.

Бившият министър беше категоричен, че ГЕРБ не се заиграва с „Атака", а само подкрепя искането на националистите за дебат по тези две теми в пленарната зала.

На обвинението на министър Стоянович, че изнася неверни факти по клюкарски начин за съветника му Борис Данаилов, Вежди Рашидов подчерта, че става въпрос за казус, който е в прокуратурата.

„Вместо да си говорим по медиите, нека да узреем, да има една приемственост, един започна, друг нека да реже лентите, аз няма да си нося Лувъра вкъщи", добави Рашидов.

За Борис Данаилов бившият културен министър уточни, че става въпрос за сериозни нарушения:

„Става въпрос за нещо, което е в прокуратурата и не е приключено, това са едни много сериозни нарушения - за износ на произведения от Националната галерия без заповед на министър, отливките им и разпространението им - такова престъпление в света е все едно да изкарате Венера Милоска, да размножите екземпляри и свободно да ги раздавате".

Според Рашидов сегашният министър на културата има доста трудни задачи.

„В културата почти всичко за тези 100 дни може да бъде упрекнато и да се иска вот на недоверие, но всяко начало е много трудно, човешко е да се даде толеранс, защото всеки министър, идвайки, изведнъж се сблъсква с купища проблеми. Затова помолих в петък да не се внася вота на недоверие за културата", обясни Рашидов.

Той добави, че в момента има дебат за бежанците, който е много важен за България, тъй като обществото е разединено.

„Политиците трябва по-скоро да отдадат значение на този проблем, дебатът за земите също е важен, винаги има време за културата", каза още Рашидов.

Според него трябва да се даде шанс на министър Стоянович да се приключи Лувъра.

„В момента има една сложна ситуация, нека не забравяме, че ние вече сме под прицел след атентата в Бургас и трябва много внимателно да се подходи", допълни Рашидов.