Министър Данов участва в среща-семинар на архитектите от Ямбол и Сливен
Министър Данов участва в среща-семинар на архитектите от Ямбол и Сливен / Димитър Михов

Регионална колегия - Ямбол и Регионална колегия - Сливен към Камарата на архитектите в България проведе съвместна среща-семинар на 19 и 20 октомври в местността Карандила. На поканата за среща с архитектите се отзова министърът на инвестиционното проектиране проф.д.а.н. арх. Иван Данов. В разговорите, продължили близо 5 часа, арх. Данов обсъди със своите колеги проблемите в инвестиционния процес.

В отделна дискусия министърът представи някои основни акценти в дейността на новото министерство. Като важно и задължително условие за провеждане на инвестиционни инициативи бе посочено възстановяването на кадастъра. Обсъдиха се предвижданите промени в законодателния базис, предвид  нуждата от нова степен на координиране в нормативната уредба за инвестиционно проектиране и с цел оптимизиране на обема и качеството на документацията за строителство. Бе изтъкната ролята на общините и необходимостта от повишаване на контрола и качеството при подготовката на проекти, финансирани по европейските програми.

Особено внимание се отдели на темата за ролята на архитекта, не само като основен фактор в създаването на жизнената среда, в устройственото планиране на територията и в цялостния строителен процес, но преди всичко - като пазител и защитник на обществения интерес. Затова се наблегна на необходимостта от установяването на позицията „водещ  проектант”, както и на авторския надзор като задължителни условия за качествен строителен и инвестиционен процес.

Гости на срещата бяха и арх. Георги Бакалов - председател на Съюза на архитектите в България, както и арх. Мария Каразлатева - експерт в НИНКН. Арх. Бакалов увери колегията, че новото министерство работи усилено с професионалните организации, поставяйки отношенията с участниците в инвестиционния процес на качествено нова основа.

Архитектите от двете колегии изказаха задоволство от създаването на отделно министерство за инвестиционното проектиране, начело с уважаван и опитен техен колега и изразиха пред проф.арх. Данов подкрепата си по предвижданите реформи.

 

Председателят на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Дамянов в свое обръщение приветства форума на архитектите от колегиите в Сливен и Ямбол.