„Зелена светлина” за новите автобуси, чакаме ги около Нова година
„Зелена светлина” за новите автобуси, чакаме ги около Нова година / petel.bg

Новите автобуси, с които общинската фирма „Градски транспорт" ще се сдобие по проекта за интегриран градски транспорт, ще пристигнат във Варна около Нова година. Договорът за доставката на чисто новите возила ще бъде подписан утре, като срокът за доставката на автобусите е 77 дни, съобщи за Дарик прокуристът на „Градски транспорт" Максим Тодоров. По думите му, с доставката на новите автобуси общинската фирма ще може да поеме обслужването на всички линии в морската столица. В момента около половината от тях се обслужват от частната фирма „Транстриумф холдинг".

Подписването на договора за доставка става възможно, след като по-рано днес Общинският съвет упълномощи ръководството на общинската фирма да парафира договора с избрания доставчик - полската фирма „Соларис". Местният парламент одобри и текста на договора за обществен транспорт на пътници, който Община Варна и „Градски транспорт" предстои да подпишат. Това беше последната спънка пред доставката на нови 70 автобуса за Варна с пари по Оперативна програма „Регионално развитие".

Това е първият подобен договор в страната, който отговаря на директива 13-80 на ЕС, заяви председателят на Общинския съвет Иван Луков. Според Злати Златев, изпълнителен директор на „Градски транспорт", в половин Европа се работи точно по този начин. Златев увери съветниците, че в „Градски транспорт" са запознати с договора и са в състояние да го изпълнят.

Кметът Иван Портних благодари на общинските съветници, както и на всички, които усърдно работиха през последните месеци този договор да стане факт. Проектът за интегриран градски транспорт е най-важният за Варна проект в момента, а днес се стига и до финалната му права, отбеляза Портних.

Доставката на новите автобуси е част от проекта за интегриран градски транспорт, който е на обща стойност 114 млн. лв. по Оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013. Надпреварата по трите обособени позиции на обществената поръчка спечели „Соларис". Полската фирма бе предпочетена сред останалите 9 чужди кандидати заради добрите цени, които е предложила, както и поради добрите си технически параметри.