Плевнелиев: Защо бежанците ни спят на пода и са без вода и ток?
Плевнелиев: Защо бежанците ни спят на пода и са без вода и ток? / снимка: БГНЕС
Български президенти обсъждат националната сигурност
67493
Български президенти обсъждат националната сигурност
  • Български президенти обсъждат националната сигурност

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че постигнатият миналата година пълен консенсус по темата за национална сигурност, днес не се спазва. Той обаче се надява това да е временно и отново да има единна визия за сектора, приета от всички партии и да не зависи от конюнктурата. Президентът Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Жельо Желев участваха заедно в конференция „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения”, организирана от БАН.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че сигурността е сред обществено значимите въпроси и по него трябва да има широк обществен консенсус. Посочвайки, че сме свидетели на може би най-драматичните и непредсказуеми промени в сигурността в човечеството, държавният глава коментира ситуацията в страната.

„Например кризата в бежанците. Въпросът тук е много елементарен - можем ли ефективно да изпълняваме приетите планове за управление на криза. След като имаме такъв план, защо бежанците пред очите на цялата нация спят на пода, без вода и ток, в продължение на седмици. Имаме план, той трябва бързо да бъде адаптиран от изпълнителната власт и да се изпълнява”, заяви Плевнелиев.

Президентът Петър Стоянов допълни тезата на Плевнелиев като посочи, че по темата за националната сигурност, трябва да има и приемственост, и предвидимост. „Аз мисля, че нещата в България по отношение на националната сигурност вече започват да се избистрят. Колкото по-бързо и колкото по-ясно е, че въпросът за националната сигурност засяга всички български граждани и поради тази причина трябва да включи в дебата колкото се може повече държавни учреждения, граждански институции и отделни граждани, толкова по-добре”, коментира Стоянов.

Президентът Жельо Желев излезе със свои предложения за подобряване на сигурността в страната. „Това трябва да бъде задължително на равнището на централната власт. Нарежда се отгоре, че докато трае гроздобера, или някаква друга селскостопанска акция, трябва да се охранява собствеността и труда на хората”, обясни Желев.

Конференцията продължава два дни. Във вторник в нея ще участват председателят на ДАНС Владимир Писанчев, както и зам.-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов.