Посланикът на Аржентина открива документална изложба във В. Търново
Посланикът на Аржентина открива документална изложба във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Снимки и документи, свързани с живота на емигрирали през 20-те години на XX век в Аржентина жители от Великотърновски регион, са включени в изложбата "80 години дипломатически отношения между България и Аржентина". Експозицията ще бъде открита от посланика на Аржентина у нас Гийермо Салвадор Асрак тази вечер от 17.30 ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание" по повод дните, посветени на аржентинската култура във Велико Търново.

Фотодокументалната изложба е организирана от Министерството на външните работи на Република България, посолството на Република Аржентина в София и Държавния културен институт. Тя проследява развитието на дипломатическите отношения между двете страни от установяването им през 1931 г. до наши дни. Представени са фотоси на български емигранти, документи за търговските отношения между България и Аржентина, български реклами, публикувани в аржентинската преса, вестници на български език, издадени в Аржентина и др.

По инициатива на Регионален исторически музей-Велико Търново изложбата е допълнена и обогатена със снимки и документи от региона. Материалите са издирени от музейни специалисти от отдел "Нова и най-нова история" и се показват за първи път. Включването на "търновската тема" в престижната изложба не е случайно - представители на региона са сред първите емигранти в латиноамериканската държава още в началото на миналия век, а през 1931-1933 г. от емигриралите в Аржентина българи най-много са от Великотърновски окръг.

Нашите земляци, както и останалите емигранти от страната, имат значителен принос за развитието на определени райони в Аржентина, но в същото време запазват и националната си идентичност, за което свидетелстват и представените в изложбата снимки и документи. Част от тях са от личния архив на главния секретар на община В. Търново Мина Илиева.