От бранша предлагат учениците-кулинари да влизат по-често в кухнята
От бранша предлагат учениците-кулинари да влизат по-често в кухнята / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново
От бранша предлагат учениците-кулинари да влизат по-често в кухнята
67485
От бранша предлагат учениците-кулинари да влизат по-често в кухнята
  • От бранша предлагат учениците-кулинари да влизат по-често в кухнята

Трябва да се увеличи практиката на учениците, които се обучават за кулинари в професионалните гимназии, смятат от Българската асоциация на професионалните готвачи. От бранша предлагат да се въведе т.нар. дуална система на обучение, в която са заложени повече практически занимания в ресторанти и заведения. Така децата ще се сблъскат с реалните условия на работа и могат лесно да преценят дали тази професия е за тях, каза във Велико Търново президентът на асоциацията Андре Токев.

По думите му в момента децата практикуват само веднъж седмично по няколко часа, което не е достатъчно, за да опознаят професията. Токев даде за пример професионалното образование в Германия, Швейцария и Австрия, което продължава три години, но е наситено с достатъчно практически часове.

Българската асоциация на професионалните готвачи отбеляза във Велико Търново своя празник - Международния ден на готвачите. В програмата бяха включени национална среща на топ кулинари и ученици от професионални гимназии от цяла България. Облечени в белите си професионални облекла и шапки, участниците преминаха в тържествено шествие по главната улица на града и поднесоха цветя на паметника „Майка България”.

В специално обособен кът в парк „Майка България” млади готвачи демонстрираха кулинарни умения и презентираха различен вид продукти. „Всяка година на този ден се събираме във Велико Търново, за да обменим опит и да отбележим нашия празник. Искаме да развиваме професията и да издигаме статута на българския готвач”, посочи Андре Токев.

Други новини от Велико Търново