Трябва да се увеличи практиката на учениците, които се обучават за кулинари в професионалните гимназии, смятат от Българската асоциация на професионалните готвачи. От браншовата организация предлагат да се въведе така наречената дуална система на обучение, в която са заложени повече практически занимания в ресторанти и заведения.
Така децата ще се сблъскат с реалните условия на работа и могат по-лесно да преценят дали тази професия е за тях, каза във В. Търново президентът на асоциацията Андре Токев. По думите му в момента децата практикуват само веднъж седмично по няколко часа, което не е достатъчно, за да опознаят професията. Токев даде за пример професионалното образование в Германия, Швейцария и Австрия, което продължава три години, но е наситено с достатъчно практически часове.
Българската асоциация на професионалните готвачи отбеляза във В. Търново своя празник - Международния ден на готвачите. В програмата бяха включени национална среща на топ кулинари и ученици от професионални гимназии от цяла Българи. Облечени в белите си професионални облекла и шапки, участниците преминаха в тържествено шествие по главната улица на града и поднесоха цветя на паметника “Майка България”. В специално обособен кът в парк “Майка България” млади готвачи демонстрираха кулинарни умения и презентираха различен вид продукти.
“Всяка година на този ден се събираме във Велико Търново, за да обменим опит и да отбележим нашия празник. Искаме да развиваме професията и да издигаме статута на българския готвач”, посочи Андре Токев.
Цялото интервю с него - в звуковия файл.