Жените реагират на по-широк спектър от сексуални стимули
Жените реагират на по-широк спектър от сексуални стимули / снимка: sxc.hu

Науката доказа, че мъжете достигат до по-високо равнище на сексуална възбуда, но жените реагират на по-широк спектър от сексуални стимули, пише испанският в. "Ел Мундо".

Изданието обаче припомня твърдението на химика и популяризатор на науката Пере Еступиниа, че "психологическата и физиологическата възбуда не винаги съвпадат". Ти изпитваш възбуда, но твоите гениталии остават равнодушни, както се случва при мъжете с дисфункция на ерекцията, пише БГНЕС.

Случва се обаче и обратното, отбелязва Еступиниа: "Човек вижда еротична сцена и казва, че тя не му харесва, тъй като е неприлична, но гениталиите му реагират, възбуждат се. На мъжете е по-лесно да установят това, защото при тях възниква ерекция, но някои жени не забелязват възбудата на гениталиите си".

Известната изследователка Мередит Чивърс и нейните колеги доказали последното чрез опит. "Гениталиите на повечето хетеросексуални мъже не се възбуждат при вида на сношение между двама мъже. Но на някои хетеросексуални жени се възбуждат, макар тези жени да казват, че им е неприятно да гледат примерно лесбийски сцени", твърди експертката. По нейните думи причината е, че жените подсъзнателно се възбуждат, наблюдавайки възбудата у други хора (няма значение дали това са мъже или жени).

По пътя на експериментите Чивърс е установила, че независимо от психологическата възбуда, гениталиите на жените обикновено реагирали на по-разнообразни стимули в сравнение с гениталиите на мъжете.