Изборният кодекс влиза в пленарна зала следващата седмица
Изборният кодекс влиза в пленарна зала следващата седмица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Коалиция за България" ще внесе другата седмица проекта за нов Изборен кодекс, който беше изготвен от специална парламентарна комисия. Заместник-председателят на парламента Мая Манолова изрази надежда, че до седмица след това останалите парламентарни групи ще представят своите предложения за корекции него, предава Нова телевизия.

В работата по проекта са участвали граждански организации, експерти и всички институции, имащи отношение към провеждането на изборите, отбеляза Манолова пред Националната телевизия. От думите й стана ясно, че сред парламентарно представените партии няма единодушие по промените в изборното законодателство, затова групите ще предложат своите корекции по кодекса.

Председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс посочи някои от основните положения в него. „Активната регистрация, като механизъм срещу т. нар. „мъртви души" е най-сложното решение", каза Манолова. Предвижда се гласувалите на следващите европейски избори да станат база за списъците за активна регистрация. Останалите граждани, които не са гласували на изборите за евродепутати, но желаят да бъдат в списъците, ще могат да се регистрират по облекчена процедура - по електронен път, чрез заявление или по пощата. Освен това пропусналите тази възможност ще могат да упражнят правото си на глас в секцията по постоянен адрес.

Социалистите предлагат следващите избори отново да са с бюлетини, тъй като машинното гласуване, според тях, е драстична промяна за част от гражданите. От левицата дават идея бюлетините да се печатат в печатницата на БНБ или под контрола на централната банка, а копията да имат сериен номер.

Въвеждането на пропорционална система с преференции е друга от предложените промени. „Предвижда се тя да има праг, който представлява определен процент от гласоподаватели, позволяващ на една личност да заеме по-предна позиция в съответната листа и да стане народен представител", обясни Манолова.