Цонко Цонев: „Музикаутор” са в черния списък на община Каварна
Цонко Цонев: „Музикаутор” са в черния списък на община Каварна / снимка: БГНЕС, архив

Сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор" са в черния списък на община Каварна, това заяви кметът Цонко Цонев пред БНТ. Спорът се зароди, след като „Музикаутор" поискаха от община Каварна пари за рок концерти, организирани през лятото.

Община Каварна спечели делото, което сдружение „Музикаутор" бе завело срещу нея за нарушение на авторски права на рок концертите в морския град. „Музикаутор" имаше претенции, че общината дължи 100 000 лева за авторски права на композиторите и текстописците на над 20 световно известни рок и метъл групи, изявили се на различни концерти в Каварна. Причината бе, че общината нямали подписан договор с дружеството, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори. „Музикаутор" бе предявило 27 иска, касаещи различни концерти и музикални събития, проведени в община Каварна през периода 2008 - 2010 година. Впоследствие музикалното сдружение оттегли 20 от тези искове, а останалите седем Върховният касационен съд отхвърли напълно или частично.

„През 2009 г., когато имаше друг председател на „Музикаутор", обявиха, че община Каварна дължи 100 000 лева за концерти, които те преценяваха, че трябва да плащаме. Това са концерти, които са правени с промоутъри или т.нар. организатори, които самите те ги организират, продават билетите, или е упълномощен някой да направи концерт - платено е и той поема отговорността за действията си. Оказа се, че след приключването на делата, не ние дължим пари на „Музикаутор", а те ни дължат разноски от 1500 лева. Това означава, че те влизат в черния списък на община Каварна с НПО-та и физически и юридически лица, които ни дължат пари", заяви Цонко Цонев.

Той предупреди, че с адвокат Велислав Величков ще извадят изпълнителен лист и ако не им бъдат платени парите, ще запорират всички сметки на „Музикаутор", за да не могат да си плащат заплатите.

„Те претендериха, обявиха публично, че им дължим пари. Оказа се по съдебен път, че ние сме прави и не им дължим пари. Ние им дължим пари за три концерта за Джулай морнинг, които са за определени години. Ние казахме културно, че нямаме претенции, там ще платим на авторите, но „Музикаутор" имаха една наредба, която после промениха в следствие на моите действия и бунтове - искаха 40 лева от организатор за минута. Тези хора, които са рекетьори за мен, си бяха определили, че общините трябва да им плащат. Ако концертът е час, трябва да им платим 2400 лева за авторски права, а ние сме имали групи, които струват 1000-1500 лева и трябва да платим повече за авторски права, отколкото струва цялата група", допълни Цонев.

Според Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор", от този съдебен спор е станало ясно, че община Каварна е нарушила три пъти закона в рамките на три фестивала. „Аз протягам ръка, за да можем да се разберем за тези три събития със задна дата и да влязат при нас едни пари, които ние да разпределим на авторите, които очакват нещо", заяви Димитров.

„Има три концерта, три фестивала през 2008 г., 2009 г. и 2010 г., които в рамките на това съдебно производство са признати от община Каварна, че са извършили нарушение. Те би трябвало по някакъв начин да бъдат уредени и затова казвам, че протягам ръка и нека да го направим по доброволен път. Общината признава три от тези концерта. По отношение на другите мероприятия в рамките на това производство става ясно, че общината е възложила организацията на конкретни юридически лица и по тази причина тя не е отговорна, защото тази отговорност би трябвало да се понесе от съответната организация", допълни изпълнителният директор на „Музикаутор".

По повод посочените и исканите 40 лева на минута, той обясни, че това е тарифа, която се одобрява по специален ред от Министерство на културата след икономическа обосновка, т.е. сумата, която е формирана и трябва да се плати, е на базата на един икономически анализ.

„Тези 40 лева са за публичното използване на авторските творби и те са за конкретни хора. Тарифата обаче е за всички. Ние имаме тарифа, тази тарифа се прилага спрямо всички, ние получаваме парите и на база на това кои произведения са използвани, ние ги разпределяме пропорционално на съответните автори. За да разпределим едни пари, ние трябва да ги съберем. Имаме прозрачност във всичко", допълни Иван Димитров.

Адвокат Велислав Величков също коментира спора: „Най-странното нещо за мен винаги е било в търговските взаимоотношения и в приложението на Закона за авторското право унифицирането на авторските права. Има автори, които отдавна не са между живите, има автори, които съм сигурен, че дори не знаят, че от тяхно име се събират едни пари в България. Когато казваме 40 лева на минута със средна продължителност на една песен около 5 минути, това означава 200 лева на песен. Говорим не за изпълнителите, които пеят често за 1000-2000 лева, а за авторите на музика, текст и аранжимент. Това са едни много сериозни суми, които друг е въпросът как се събират и как се контролират и разпределят".

Кметът на Каварна Цонко Цонев допълни, че на много изпълнители не е плащано или е плащано прекалено малко. „Тази мощна организация е платила на Киро и Славчо от БТР на година по 1200 лева. Знаете БТР колко въртяна група са, колко участия имат. Звезди от Ахат е получил 300 лева, а „Черната овца" е въртят постоянно. Не ги ли е срам?! Направихме паметник на Георги Минчев, да бяхте дали в сметките един лев от това, което събирате. Събирате пари, помислете малко и за българските музиканти", довърши Цонев.