Министър Клисарова открива Дните на професионалното образование във Варна
Министър Клисарова открива Дните на професионалното образование във Варна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще открие "Дни на професионалното образование". Стартът ще бъде поставен в 10:00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна, съобщиха от просветното ведомство.

Освен във Варна дни на професиите се провеждат в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Самоков. Целта е да се популяризира професионалното образование и да се осигури възможност за среща и разговор между представителите на бизнеса и образованието.

До момента в интернет страницата на проекта са се регистрирали 8300 работодатели, 378 професионални гимназии и училища с професионални паралелки и 12 800 ученици. 11 500 ученици успешно са завършили 240 часова практика в реална работна среда. Работата на всеки ученик е подпомагана и наблюдавана от наставник, определен от работодателя и учител от съответното учебно заведение.

Проектът има за цел подобряването качеството на професионалното обучение и образование, чрез създаване на повече и по-добри възможности за практика в реална работна среда, включване на бизнеса при разработването на програми за практическо обучение по професии, подобряване връзката между образование и потребностите на променящия се пазар на труда, улесняване на комуникацията между работодатели и кандидати за работа и обучаващи институции, улесняване на прехода от училище към пазара на труда или висшето образование и др.