Проф. Пламен Моллов оглави агенцията по храните
Проф. Пламен Моллов оглави агенцията по храните / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Пламен Орешарски назначи проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Моллов е бил номиниран за поста от земеделския министър Димитър Греков.

Пламен Моллов е инженер-технолог от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост – Пловдив. Специализирал е в Института по физикохимия при БАН, Изследователския институт по вина и напитки – Гайзенхайм, Германия, Университета в Гент, Белгия, Аграрния университет във Вагенинген, Холандия, Университета в Бърнемът и Университета в Гримсби, Великобритания. От 1997 г. притежава научната степен доктор, а от 2009 г. е професор.

Трудовата си кариера започва като технолог в ТК „Балкантурист" и в Научно-изследователския център при ВИХВП – Пловдив. Бил е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. От 1987 г. е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, където в момента е ръководител на катедра „Консервиране и хладилна технология". От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

Досегашният изпълнителен директор на агенцията за храните Венцеслава Тасева–Соколова е преназначена като заместник изпълнителен директор на агенцията.