БСП и ДПС готвят смени в състава на енергийния регулатор
БСП и ДПС готвят смени в състава на енергийния регулатор / снимка: БГНЕС, архив

Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат променени най-късно в началото на следващата година.

Това съобщи пред "Труд" председателят на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай.

Новите членове вероятно ще се избират от Народното събрание, а не както е сега - с решение на премиера, обясни зам.-шефът на енергийната комисия и депутат от БСП Явор Куюмджиев.

След промените ДКЕВР не само ще трябва да определя цените на тока, водата, газа и парното, но и да следи изкъсо дружествата.

"Ще е ясно кой точно носи отговорността за регулация на дадена дейност", обясни Аталай.

Заради това ще бъде увеличен и съставът на комисията, която в момента е от 7 души.
"Две неща са важни - в регулатора да има повече експертиза и участие на гражданското общество", каза Куюмджиев.

По думите му само в такъв случай би бил оправдан например 15-членен състав на ведомството. Той допълни, че все още е рано да се каже кои от членовете на ДКЕВР ще довършат мандатите си.

Според закона за енергетиката членовете на ДКЕВР са с мандат от 5 години. За по-малко от година обаче се извъртяха петима председатели на регулатора. След скандал за злоупотреби в края на януари беше освободен Ангел Семерджиев, а прокуратурата веднага се зае да го разследва.

През февруари временен началник за 2 седмици стана Андон Роков. После за титуляр беше назначена Юлияна Иванова, която изкара само четири дни. Напусна, след като излезе информация, че продава незаконно цигари в електронния си магазин.

Мястото на Иванова в началото на март зае Евгения Харитонова. Още през юни обаче тя подаде оставка. В момента председател на комисията е Анжела Тонева, която бе член на регулатора. Освен нея поста си в ДКЕВР запази Милена Миланова. Останалите петимакомисари бяха назначени от новото правителство преди мандатите на предшествениците им да са изтекли.

Заради честите промени на членовете от комисията се принудиха да поискат 78 900 лева допълнително към бюджета си, за да могат да изплатят обезщетения на предсрочно освободените.