ПУ присъжда почетно звание на прочут испански академик
ПУ присъжда почетно звание на прочут испански академик / netinfo

Почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде присъдено на испанския академик и юрист Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес. Признанието към него е заради подкрепата му към юридическото образование във висшето училище. За целите на учебния процес изтъкнатият учен е дарил над 100 тома избрана юридическа литература на испански, която би представлявала интерес и за най-големите библиотеки в България.

За събитието се очаква да пристигне и посланикът на Испания у нас Н.Пр. Дон Хосе Луис Тапиа. На церемонията ще присъстват и председателите на съдилища и прокуратури в Пловдив, както и председателят на адвокатската колегия в Пловдив адв. Владимир Златев. Решението за почетното отличие е гласувано на Академичен съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“ на 20 май т.г.

 

Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес e роден през 1953 г. в Луго, Северозападна Испания. Той е виден испански юрист, ръководител на Катедрата по Римско право в Автономния университет на Мадрид от 1983 г. Научната, преподавателската и обществената му дейност е посветена както на проблемите на римското административно и финансово право, така и на съвременните проблеми на публичното право и по-специално на доброволната юрисдикция, арбитража, фискалната администрация, защитата на лицата в неравностойно социално положение и др.  От  2009 г. е академик на Академията на Галисия за юриспруденция и законодателство, а от 4 февруари 2013 г. – редовен член на Кралската академия по юриспруденция и законодателство. На 3 юли 2011 г. е удостоен от правителството на Галисия с медала Кастелао – най-високата награда в Галисия за неговата преподавателска и научна дейност.