Бежанци останаха без ток в Харманли
Бежанци останаха без ток в Харманли / снимка: DarikNews.bg
Бежанци останаха без ток в Харманли
67439
Бежанци останаха без ток в Харманли
  • Бежанци останаха без ток в Харманли

Центърът за бежанци в Харманли остана без ток. Сирийците палят огньове между фургоните в лагера, за да се топлят.

От няколко дни се шири слух за този проблем в Центъра, но официалните институции мълчат.

В крайна сметка се оказа, че при ниските температури в момента, лошото време, вятъра и дъжда, действително бежанците в Харманли са без ток.

Генераторът, който трябва да осигурява енергия на фургоните, всъщност може да осигури електричество само за един-два фургона.

Оказа се, че той се пуска, само когато трябва да се стопли вода за децата, за храна и за къпане. През останалото време бежанците, които вече са 400 на брой, палят огньове между фургоните.

Премръзналите бежанци днес получиха топъл фасул, дарен от хасковски бизнесмени. Проблемът с електрическата енергия в бежанския център в Харманли е свързан със собствеността на терена.

В момента той е собственост на Министерството на отбраната и тя трябва да се прехвърли на Агенцията за бежанците. Едва тогава електроразпределителното дружество ще има възможност да изгради трансформатор, който да захранва безпроблемно целия лагер. Въпросът с прехвърлянето на собствеността трябва да бъде уточнен с решение на Министерския съвет.

Днес в лагера в Харманли пристигна поредният автобус със сирийци. Утре центърът ще затвори врати за нови попълнения. Капацитетът му е за 450 души, а там в момента има 400 бежанци.

Част от бежанците отказват да живеят в лагера. Сред тях е и д-р Мохамед Алкасу. Той заяви, че има достатъчно средства, за да си наеме квартира и да си потърси работа.

Алкасу е завършил медицина в Украйна, специалност травматология. Казва, че не иска да живее в студено помещение, без топла вода. Докато не получи статут обаче, Алкасу не може да напуска центъра в Харманли. Той се възмути и от друго.

По думите му днес в лагера в Харманли е дошъл столичен адвокат под предлог, че дарява храна. Той обаче предлагал на бежанците осигуряване на статут до няколко дни, като това ще им струва 150 евро.