Акцизите върху тютюневите изделия трябва да се покачват плавно, смята експерт
Акцизите върху тютюневите изделия трябва да се покачват плавно, смята експерт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До началото на 2018 г. България трябва да достигне акциз на всички цигари - 90 евро на 1000 къса, следвайки европейската цел за минимален акциз върху тютюневите изделия.

Това каза Петър Ганев, експерт в Института за пазарна икономика. Изхождайки от предишния опит и добрите европейски практики обаче страната ни трябва да предприеме решителни мерки за ограничаване на негативните ефекти от високите акцизни ставки. Ако не се възприемат тези стъпки, а покачването на акциза се остави за последния възможен ден, това може да доведе до увеличение на цигарите с един лев за кутия, коментира Ганев, цитиран от БТА.

Той припомни, че в момента минималният акциз е 148 лева, т.е. общото покачване ще е с около 20 на сто.

От ИПИ предлагат сред мерките в тази посока на първо място да бъде приемането на акцизен данъчен календар с ясно посочени стъпки за покачване на акциза върху цигарите до 2018 г.

Това, по думите на Ганев, ще осигури предвидимост както за потребителите, така и за приходите в бюджета. На следващо място е равномерното покачване на акциза, което да започне от началото или средата на следващата година и което ще осигури максимална плавност и избягване на резките покачвания на цените, а оттам и на незаконната търговия.

Петър Ганев припомни, че ефектите от липсата на предвидимост, непоследователността и рязкото покачване на акцизите през 2010 г. са били с катастрофални последици и са довели до 40 процентно поскъпване на цигарите. Вследствие се е сринал легалният пазар на цигари с близо една трета, намалели са приходите в бюджета с около 100 млн. лева и е отбелязан бум в нелегалната търговия спрямо предходните години, като всяка трета цигара не е била предназначена за местния пазар. Икономистът посочи още, че при плавно увеличение на акциза тежестта му върху цената на цигарите ще е минимална - до 10 ст. на кутия годишно. Акцизната, а не ограничителната политика, според експертите е и единствената работеща политика за ограничаване на тютюнопушенето.