Фискален съвет ще наблюдава изпълнението на бюджета от догодина
Фискален съвет ще наблюдава изпълнението на бюджета от догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фискален съвет ще наблюдава изпълнението на бюджета догодина
67411
Фискален съвет ще наблюдава изпълнението на бюджета догодина
  • Фискален съвет ще наблюдава изпълнението на бюджета догодина

Фискален съвет ще наблюдава макроикономическите показатели на страната ни и изпълнението на бюджета от догодина. Това става ясно от проектозакона за създаването му, качен на страницата на финансовото министерство. В мотивите на законопроекта е посочено, че той се създава според изискванията на директива на Европейския съюз и крайният срок за разписването му в българското законодателство е тази година. Съветът ще се състои от пет члена, избирани от Народното събрание, като финансирането му също ще бъде в рамките на бюджета на парламента. В принципите му на работа са заложени: независимост и публичност; обективност и прозрачност; равнопоставеност на неговите членове. Решенията на съвета ще бъдат публикувани. Според вносителите, със създаването на Фискален съвет ще се осигури и по-голяма предвидимост, което е ключово за развитието на икономиката ни.

Целта на Фискалния съвет е да наблюдава макроиконоическите показатели на страната ни и изпълнението на бюджета, както и да изготвя мотивирани становища до финансовия министър. Съветът ще се произнася по важни закони като държавния бюджет, бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса, както при изготвянето им, така и при изпълнението им. В законопроекта обаче не е описано доколко тези становища ще имат значение при вземането на решения. Членовете на Фискалния съвет ще вземат решенията си с гласуване, като няма да имат право да гласуват „въздържал се". Ако някой от тях има особено мнение, трябва писмено да го представи. Те избират от Народното събрание след публично дебатиране на кандидатурите им, като мандатът им е шест години.

Председателят на Съвета ще получава основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Така заплатата му ще се преизчислява на всяко тримесечие. Членовете на съвета ще получават 90 на сто от заплатата на председателя.

За да може да бъде избран един кандидат, той трябва да има висше икономическо образование със степен „магистър" и опит поне десет години в областта на макроикономическите анализи и публичните финанси. Това обаче не може да са хора, които през последните две години, предхождащи избора, са били членове на колективни органи на държавна власт, централен или местен орган на изпълнителната власт. Също така във времето на мандата си членовете на Фискалния съвет не могат да участват в управлението на държавни и местни органи. В последните пет години кандидатите не бива да са били членове на дружества или банки, които са изпаднали в несъстоятелност, не бива да са осъждани или да са лишени от правото да заемат определена длъжност или упражняват определена професия.

Съветът трябва да започне да функционира от догодина.