Декларация против закриването на ЦСПП и откриването на бежански лагер
Декларация против закриването на ЦСПП и откриването на бежански лагер / Община Казанлък

Декларация до Президента на Република България Росен Плевнелиев, до Председателя на Народното събрание Михаил Миков, до Министър-председателя Пламен Орешарски, до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев бе изпратена от местната власт на община Казанлък.

В нея се декларира несъгласието с намеренията да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР - гр. Казанлък и откриването на лагер за настаняване на бежанци на територията на общината.

В подкрепа на тази позиция са посочени редица аргументи, свързани с особеностите на Казанлък по отношение на икономиката и наличието на промишлени предприятия за специално производство като „Арсенал" АД и неговите подразделения, разположението на военен полигон и погреби на Министерството на отбраната, както и с потенциала на града и региона и бъдещото му развитие. Декларацията е подписана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов и представените политически партии и движения в Общински съвет-Казанлък.

По време на разширено заседание на Щаба на кмета бяха посочени аргументите, подкрепящи становището на местната власт против закриването на Центъра и отварянето на бежански лагер на територията на община Казанлък. Галина Стоянова коментира, че никой не е против бежанците и предоставянето на подходящи, нормални условия за живот по време на тяхното пребиваване в нашата страна. Но предвид спецификата на Казанлък в социално-икономическо, промишлено, културно отношение, както и факта, че той е географският център на България, не е удачно такъв лагер да се открива на територията на общината.

Участниците в заседанието на Щаба на Кмета подкрепиха посочените аргументи и изразиха своите съображения против отварянето на бежански лагер на територията на община Казанлък. Например, в община Казанлък няма лекар инфекционист, нито епидемиолог, както и достатъчен ресурс в общинската болница за лечение на повече пациенти, с тревога каза управителят на казанлъшката болница д-р Кети Маналова- Владкова.