Манолова: ГЕРБ вече са карикатура на опозиция
Манолова: ГЕРБ вече са карикатура на опозиция / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ГЕРБ вече са карикатура на опозиция, защото е несериозно да обявиш линия на поведение вотове до дупка. Това заяви по Нова телевизия зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Тя каза, че самият факт, че непрекъснато се коментира въпросът за кворума в парламента, говори за отношението на депутатите от ГЕРБ към техните основни задължения. Те са успели да провалят четири заседания по теми, които те сами са поискали. Въпросите дали Станишев или Пеевски са на работа са само отклоняване на вниманието, каза Манолова.

По въпроса за бюлетините в Костинброд, тя каза, че не желае да коментира, тъй като той влиза в прокуратурата и в съда, а самата тя е вносител на сигнала. „Не смятам, че в деня на размисъл съм нарушила закона. Друг е въпросът, че има и доста несъвършенства в законодателството по този въпрос. Надпечатването на бюлетини, например, не е престъпление по НК. Но ако ги пуснете в употреба ще нарушите закона. Затова подадох сигнал”, каза Мая Манолова.

По подготовката за новия Изборен кодекс, тя каза, че в проекта е включено преференциалното гласуване. Заложени са и членове, които да не позволяват безконтролно печатане на бюлетини. Предлага се и машинно гласуване, което първоначално ще бъде експериментално. Има идея бюлетините да бъдат на кочани и да имат номера. Въпреки това ще се запази тайната на вота. Прагът на преференциите ще се реши в парламентарната зала.

Манолова изтъкна още, че БСП е единствената демократична и истинска партия в България. Кой си е позволил да критикува Борисов, запита тя. А що се отнася за намека на Първанов, в БСП винаги е имало апетити към лидерския стол и това са нормални процеси, каза Мая Манолова.