Сагата Имотите на Н.Коцев - епизод 3
Сагата Имотите на Н.Коцев - епизод 3 / Дарик - Враца
Сагата "Имотите на Н.Коцев" - епизод 3
67348
Сагата "Имотите на Н.Коцев" - епизод 3
  • Сагата "Имотите на Н.Коцев" - епизод 3

Областният управител на Враца Венцислав Василев внесе пояснения около казуса с имотите на бившия депутат Николай Коцев. След като по-рано днес Коцев определи действията на администрацията като атака заради икономически интереси Василев обясни, че „защитавам интересите само на този който ми плаща. Плаща ми държавата, значи защитавам интересите на държавата. Ние не казваме, че искаме да вдигаме наема, нито да гоним г-н Коцев. Не ме разбирайте погрешно. Тука няма нито политически нито икономически интереси...Не искаме да отнемаме имоти, нито да ги продаваме, а само да си свършим работата", каза още Василев.

По думите му имотът срещу „Турканица" - две селскостопански сгради, е подаден в Агенцията по приватизация още през март 2012 г., но отговорът е пристигнал едва сега през септември. Общата сума за електричество, платена от областната управа, за тези сгради е около 200 лв.

За другия имот - край пещерата Леденика - хижа и ресторант, желанието на управата била да се актуализират цените по договора. В него било записано, че при промяна на цените според нормативната уредба, договорът ще се смята за сключен на новата цена.

Първоначално според нормативните документи тогава тя е била 30 ст. на кв.м, но в последствие е променена на 1 лв. Договорът обаче не е актуализиран с новата цена. От изявлението на областния управител и участващите експерти обаче не се разбра кога точно тази нормативна уредба е променена. Обявиха само, че Правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост е от 2006 г. Това обаче е 2 години преди сключване на договора за наем на имота край „Леденика".

Василев обясни още, че на Н.Кочев наистина не е правена ревизия от Агенцията за държавна финансова инспекция както обясни и самият Коцев. Такава проверка е направена на Областната управа и според констатациите цената, на която е отдаден имотът е занижена няколко пъти. „Аз обаче не съм съгласен с тази оценка и тази цена, тъй като на нея имотът не е имало как да бъде отдаден, все пак трябва да се съобразяваме и с това какво е мястото, горе няма вода... Началната цена на проведения тогава търг е съобразно пазарната цена, определена от външен оценител", добави още Василев.

По думите му от страна на областната управа е изпратено писмо до Н.Коцев на 1 февруари 2013 г. от бившата вече областна управителка Пепа Владимирова с молба за среща на представители на двете страни и проверка какво от заложения в договора бизнес план е изпълнено и какво не. Но такава среща не е осъществена.

„Изпратихме няколко писма до г-н Коцев, за да се видим и да поговорим, но той до момента не се явил. „Ние сме хора, можем да се разберем, договорът е съглашение между двете страни", коментира още Василев. Той бе категоричен, че в случая на става въпрос за никакви икономически интереси на трети лица и че е най-добре когато имотите се стопанисват, иначе се разрушават.