Бокова: Целите на хилядолетието на ООН да поставят акцент върху качеството на образованието
Бокова: Целите на хилядолетието на ООН да поставят акцент върху качеството на образованието / БГНЕС, архив

Целите на хилядолетието за развитие след 2015 г. трябва да поставят акцент върху качеството на образованието, казва в интервю за сайта "Юрактив" (EurActiv) генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Вторият четиригодишен мандат на Бокова начело на организацията на ООН за защита на културното наследство беше гласуван на 5 октомври, отбелязва БТА.

"Качеството на образованието е решаващ фактор за успеха на която и да е образователна система и това вече се признава от всички. Това е важно, защото в настоящите Цели на хилядолетието такъв елемент няма, качеството на образованието дори не се споменава", заявява Бокова. Тя допълва, че гражданите трябва да бъдат по-подготвени за глобалните предизвикателства като опазването на околната среда, промяната в климата, отстояването на човешките ценности и правата на човека, толерантността и културната грамотност.

Като генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще предложи тази концепция да залегне в следващите Цели на хилядолетието, които се обсъждат в момента. ЮНЕСКО вече работи с финансиране от ЕС по образователен проект за децата в най-големия сирийски бежански лагер в йорданската столица Аман, подчертава Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО говори за бъдещите си планове за сътрудничество с Европейския съюз, към който от 2011 г. по нейна инициатива беше открито представителство на ЮНЕСКО. Сред набелязаните проекти на обща стойност над 20 милиона евро е опазването на културното наследство на Палестина, Афганистан и Мали.

Според Ирина Бокова неучастието на САЩ във финансирането на ЮНЕСКО през последните три години не се дължи на липса на подкрепа от страна на американската администрация, а на пречки в законодателството след приемането на Палестина като пълноправен член на ЮНЕСКО през 2011 г. Вноската на САЩ представлява 22 процента от целия бюджет на ЮНЕСКО. Бокова изрази надежда, че ще се намери решение на проблема.

Ирина Бокова е първата жена и първата източноевропейка, която застава начело на Организацията на ООН за образование, наука и култура.