Н. Василев: Над 90% от българите биха подкрепили съкращения на администрацията
Н. Василев: Над 90% от българите биха подкрепили съкращения на администрацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съкращенията в администрацията са дълбоко популярна мярка, която зависи изцяло от политическата воля на правителството и премиера. Това коментира в интервю за Дарик бившият министър на държавната администрация Николай Василев. Въпреки че подкрепя намеренията на властта, той е скептик, че ще има сериозна корекция в броя на чиновниците.

Още в първите дни след избирането на кабинета „Орешарски” Николай Василев призова новото правителство незабавно и с един замах да извърши съкращения в администрацията, предупреждавайки, че с всеки изминал ден това ще става по-трудно. Според бившия министър не може безработицата да бъде аргумент за раздуването на броя на заетите в публичния сектор.

„Това е една дълбоко популярна мярка, независимо че двама души и половина в държавата може да са се изказали против. Ако се съкращава администрацията, това ще се подкрепя от над 90% от българските граждани”, убеден е Николай Василев.

По думите му по-голямата част от съкращенията ще се случат в центъра на София, в радиус от около километър от жълтите павета. „Ако някой български гражданин живее в центъра на София, има висше образование и бъде извършено съкращение и той не може да си намери работа, то Министерството на финансите не е благотворителна организация, където всеки, който не може да си намери работа, трябва задължително някой да му я осигури и да му я плаща със заплата в държавния сектор. Тук не говорим за няколко работни места в село във Видинска област. Говорим за щатни бройки, а не толкова за живи хора, защото по всяко време в администрацията има няколко хиляди незаети бройки, обикновено между 5000 и 8000”, каза Василев.

По думите само със съкращаване на голяма част от незаетите бройки се постига голяма част от ефекта, вместо догодина някой да ги запълва с хора. По-добре никой да не ги запълва и ефектът е почти постигнат, каза той.

„Не смятам, че икономическият растеж, работните места и високите доходи в една държава идват с раздуването на публичния сектор”, каза той. Според него администрацията работи по-добре, когато е по-малка. Василев допусна, че гласовете против намерението на правителството, ще имат реториката, че това „не може да се стане механично”, „не може без анализ”. „Под „не може да стане механично” разбирайте „по принцип може, но не в моето министерство и „не тази година, а никога”. Номерът с анализът пък администрацията сигурно е измислила някъде през Римската империя. Сигурно и тогава, като са искали да съкращават чиновниците, са казвали „Трябва сега да анализираме кои звена и колко бройки и ако може, този анализ да продължи между пет и петнадесет години”, коментира иронично Василев.

Цялото интервю с Николай Василев можете да чуете в Radio.Dariknews.bg