Връчиха отличията Почетен гражданин и Почетен знак на Севлиево
Връчиха отличията Почетен гражданин и Почетен знак на Севлиево / Община Севлиево

На тържествена сесия за Деня на Севлиево, кметът на града д-р Иван Иванов и председателят на Общински съвет – Севлиево д-р Явор Памукчиев връчиха отличията „Почетен гражданин на град Севлиево” и „Почетен  знак  Севлиево”.

Със званието „Почетен гражданин на град Севлиево” посмъртно бяха удостоени Марин Николов Попов за идеята за парк „Черничките” и преграждането на пътя на р.Росица с язовирна стена /днешният язовир „Александър Стамболийски”/,  и Иван Янков Станчев, който оставя цялото си имущество за благотворителни цели и дарява родната си къща за Професионално училище.

Отличието „Почетен гражданин на град Севлиево” получи инж. Красимир Христов Копчев за активно участие в обществения живот на Севлиево. Като председател /2005-2009 г./ и член на Бизнес сдружение „Севлиево ХХІ век” инициира редица благотворителни мероприятия в полза на населението от общината.

С почетен знак на град Севлиево беше награден Димитър Васин. Той е член на Съюза на българските писатели и активно участва в духовния живот на града и общината. Възстановява литературния кабинет „Пеньо Пенев” и литературния алманах „Бразди” .

„Почетен  знак  Севлиево” получи „Хамбергер България” ЕООД. Фирмата оказва помощ на училища, детски градини, здравни заведения, спортни клубове. Активно работи за просперитета  и бъдещето на Севлиево. В момента е най-големия производител на седалки за тоалетни чинии в Европа. Почетния знак получи изпълнителният директор на „Хамбергер България” ЕООД Николай Петров.

„Почетен  знак  Севлиево”  бе връчен на „Ян де Райк Логистикс България” в лицето на собствениците й Ян и Жаклин де Райк. Фирмата многократно е спонсорирала МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” ЕООД  и  „Медицински център 1-Севлиево” ЕООД. Оказвали са финансова подкрепа на културните и исторически институции в града.

За втори път през своята 20-годишна история „Почетен  знак  Севлиево” получава Бизнес Сдружение „Севлиево ХХІ век”. Основните цели на Сдружението са свързани  със създаването на  подходяща среда за развитие на бизнеса и обществото като цяло. Подкрепата на обществеността в град Севлиево се изразява чрез организиране на инициативи за подобряване на градската среда и подпомагане на екология, здравеопазване, образование, културно-историческо наследство, спорт и др. Особено внимание се обръща на хората от третата възраст и на децата в неравностойно положение. Отличието бе връчено на председателя на сдружението Валентин Ганев.