Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер? Местната власт и Областта - не знаят
Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер? Местната власт и Областта - не знаят / Kazanlak.com

С тази тревога осъмна днес сутрин Казанлък, след като стана ясно вчерашно инкогнито посещение на заместник- министър на вътрешните работи в полицейската школа в града.
За тревогата и визитата алармираха късно снощи и работещи в школата, с уговорката, че за това е станало дума „ под сурдинка" и им е забранено да говорят.
Целта на визита е била оглеждане на базата с цел превръщането й в бежански лагер.
Полицейската школа, се намира в непосредствена близост до най- големият жилищен квартал в Казанлък- „Изток" и само на по-малко от километър от защитен обект под егидата на ЮНЕСКО- Тракийската гробница.


Перспективата базата на полицейската школа да се превърне в бежански лагер изненада общинската управа, която заяви, че не е била уведомявана под каквато и да е форма за подобно нещо, както и за неофициална визита на зам. министъра на вътрешните работи.
По този повод кметът на Казанлък Галина Стоянова изпрати питане до Премиера на република България Пламен Орешарски, до вътрешния министър и вицепремиер, до народните представители от Старозагорски регион.
Тревогата й е породена именно „непотвърдените слухове", както пише в писмото си Стоянова, за превръщането на полицейската школа в Казанлък в бежански лагер.
Ето и останалия текст на писмото на Стоянова.


„В качеството си на кмет заявявам категорично от името на гражданите на община Казанлък и целия регион, че едно подобно решение е безумие, с изключително големи пагубни последици за региона и Казанлък!
В Казанлък се намира най-големият военен комплекс, „Арсенал" - обект, който е от изключително значение за националната сигурност на България. В сервитута на Полицейската школа се намира паметник на ЮНЕСКО - Казанлъшката тракийска гробница.
Ако някой изобщо е обосновавал и анализирал подобно решение, дали е взето предвид нивото на безработицата в региона, наличието на голям състав от ромското малцинство и дали Държавата изобщо има политика за развитието на този регион? Тъй като регионът претендира да бъде основна туристическа дестинация.
В качеството си на кмет, нямам достъп до Правителството. Отправям настоятелно искане към народните представители от нашия регион в момента да не търсят политически дивиденти, а да бъдат наистина граждани на региона, които са загрижени за гражданите и развитието на региона.
Настоявам за спешна среща с Министъра на вътрешните работи и опровергаване на намеренията, на които ставаме свидетели все по-настоятелно.
Призовавам гражданите на Казанлък да подкрепят всичките ни действия в защита на Казанлък!"

 

Пред Дарик кметът Стоянова заяви, че градската управа и местният парламент обмислят за четвъртък- 17-ти октомври свикването на извънредна сесия на Общинския съвет в града, за вземането на решение по въпроса и обмислянето на по -нататъшни действия, с цел съпротива срещу намерението за това решение.
Организирането на протестна подписка от гражданите на Казанлък е само един от вариантите.


Потърсена за коментар по горещия въпрос на деня, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова най- отговорно заяви, че за първи път чува за такова намерение.
Аладжова бе категорична, че никой, под никаква форма не е подсказвал, нито уведомявал Областна управа за подобно намерение, както и че тя самата също няма информация за тази визита.
„В качеството си на областен управител, бих предприела всички мерки и действия, които имат за цел да защитят вече създадени придобивки за Казанлък и като областен управител, нямам да допусна под никаква форма подобно нещо да се случи в област Стара Загора.
Ние сме хуманни, отворени, имаме желание да помагаме, но Казанлък има изключително важно стратегическо положение, заяви Аладжова, според която полицейската школа е нужна на региона.
Областният управител се ангажира до края на деня да потърси официална информация и подробности около непотвърдената засега информация за превръщането на полицейската школа в Казанлък в лагер за бежанци.


Среща с колектива на школата е провел тази сутрини депутатът от БСП Атанас Пъдев.
Той е изразил тревогата си около тази информация и намеренията за закриване на школата.
Пред журналисти Пъдев съобщи, че в Казанлък вече са задържани 4-ма сирийски граждани с фалшиви лични български карти и международни паспорти.


Полицейската школа в Казанлък е създадена преди 42 години. Простира се на площ от 107 декара и се намира в най- високата част на парк „Тюлбето".
Годишно за обучение през нея преминават 800 служители на МВР.

 

От управата на полицейската школа в Казанлък не коментираха под никаква форма казуса.