Фейсбук група „Обществен съвет Русе“ отброява дните до края на кметския мандат
Фейсбук група „Обществен съвет Русе“ отброява дните до края на кметския мандат / Дарик Русе, архив

Фейсбук група „Обществен съвет Русе“ започна отброяването на дните до края на кметския мандат, като същевременно ще се отбелязва и напредъкът по изпълнението и решението на важни за гражданите проблеми.  Обществен съвет Русе е неполитическа гражданска организация с основна цел подобряването на условията на живот на жителите на общината.

В това си качество Общественият съвет не може да съветва гражданите как да гласуват на следващите избори за кмет и общински съветници, но авторите на идеята са убедени, че инициативата ще позволи на избирателите и данъкоплатците да направят един по-информиран избор в бъдеще. С данните, които се публикуват на сайта на организацията, всеки един избирател може да формира своята преценка както на базата на реално свършената работа, така и на несвършената.

На страницата http://za-ruse.org/index.php/unsolved-problems е поставен брояч, посочващ оставащите дни до края на мандата на кмета на Русе. Там е посочен и списък с нерешени проблеми на гражданите, поставени от самите тях в социалната мрежа. Дупките по пътищата, липсваща актуална информация за публичния транспорт по спирките и превозните средства, периодични наводнения, причинени от недовършения колектор и лоша поддръжка на шахтите, липсваща пътна маркировка на възлови и натоварени места из града, липса на адресни табелки по сградите - това са част от поставените въпроси, които се нуждаят от намесата на общинската власт.

За тях вече е уведомен кметът на Русе чрез нарочни писма от фейсбук групата Обществен съвет. Като нерешени гражданите виждат и темите за борбата с комарите,  неокосените градинки, хигиената в града, обещани и липсващи детски площадки , както и зле организирания обществен транспорт, неудобен за живеещите в крайните квартали на Русе.

От Обществен съвет Русе призовават съгражданите си да бъдат активни и да посочват други нерешени проблеми, които да бъдат поставени пред кметската администрация. До края на мандата остават 737 дни, в които русенци разчитат на компетентна намеса за подобряване на живота в града.