Япония в очакване на най-мощния тайфун от 10 години
Япония в очакване на най-мощния тайфун от 10 години / снимка: БГНЕС, архив

Най-мощният от 10 години насам тайфун, който ще удари японската столица, първо ще връхлети източната част на страната, а после ще се насочи към района на авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1", предаде Франс прес.

Според японската Метеорологична служба тайфунът Випха първо ще връхлети остров Хоншу, най-големия на японския архипелаг. Това ще стане или днес местно време или в сряда след полунощ местно време. В началото на сутринта тайфунът ще прекоси цялата източна част на острова, в това число и Токио, преди да се ориентира към зоната, пострадала тежко от труса и цунамито от 11 март 2011 г. Очаква се в Токио той да се развилнее в 8 ч. по Гринуич, допълва Ройтерс.

Випха е 26-ият тайфун за сезона в Азия. Той се придвижва по последни данни със скорост от 30-35 км/ч в посока север-североизток. Тайфунът е съпътстван с ветрове със скорост от 180-200 км/ч.

Дъждовете, предизвикани от тайфуна, вече се изливат над Токио и постепенно стават все по-интензивни, предава БТА.

Японските авиокомпании вече обявиха анулирането на близо 500 полета за утре, но броят може рязко да се увеличи. Трийсетина високоскоростни влака също няма да се движат, както и още десетки други композиции.

Властите предупреждават за наводнения в някои райони на Токио. Те призовават гражданите да не излизат, докато в столицата бушува стихията.

Служители на много фирми в столицата бяха освободени от работа по-рано, а в 3550 училища бяха отменени занятията, съобщава ИТАР-ТАСС.

Във Фукушима компанията оператор на централата ТЕПКО има готовност да изпомпва дъждовната вода, която се очаква да се излее в защитните контейнери, които са в основата на 1000 резервоара за съхранение на радиоактивна вода, посочва Ройтерс.