Община Варна търси алтернативен доставчик на ток, ще пести 1 млн. лв. годишно
Община Варна търси алтернативен доставчик на ток, ще пести 1 млн. лв. годишно / DarikNews.bg, архив

1 млн. лв. ще спестява всяка година Община Варна, ако купува електроенергия на свободния пазар. Местата власт работи приоритетно по стартиране на процедурата за избор на доставчик, съобщи кметът Иван Портних.

„Не е нормално да не се възползваме от възможността да закупим по-евтина енергия от алтернативни доставчици. Има държавни и общински предприятия в други градове, които вече са го направили. Разходите на Община Варна за ток възлизат на 5 млн. лв. всяка година, от която сума над 20 % могат да бъдат спестени. Срещаме определено забавяне от страна на „Енерго-Про” по отношение на документацията. Надявам се, че от дружеството ще отреагират максимално бързо, защото това са парите на варненци”, заяви градоначалникът.

Чрез медиите Портних се обърна към електроразпределителното дружество, което се отказа от услугите на външна фирма при отчитане на електромерите и те вече се засичат от служители на компанията.

„Апелирам към „Енерго-Про” да бъдат по-комуникативни и ясно да обяснят какво се случва, за да не получат хората в пъти по-високи сметки. Няма нищо лошо едно търговско дружество да прави вътрешна реорганизация, но не трябва да бъде за сметка на гражданите и на завишени сметки за определен период”, каза още Иван Портних.