Пренасочват трафика в едното платно при катастрофи на Аспарухов мост
Пренасочват трафика в едното платно при катастрофи на Аспарухов мост / снимка: Пресцентър на Община Варна

При аварийни ситуации трафикът по Аспарухов мост ще бъде пренасочван само в едното платно при условията на двупосочно разминаване. Извънредната организация на движение ще бъде въвеждана при верижни катастрофи, които предизвикват сериозни задръствания. За целта в двата края на моста са поставени подвижни мантинели, които при нужда ще бъдат премествани. Монтирани са и 79 пътни знака, които ще бъдат покрити и ще важат само при махането за загражденията. 

„Проблемът със задръстванията се коментира от години, надявам се новата организация да е полезна за всички, ползващи Аспарухов мост като основна транспортна връзка”, коментира кметът на Варна Иван Портних, който на място инспектира поставянето на мантинелите. За новата организация на движение са били отделени 8 000 лева от общинския бюджет.

При пътни инциденти на Аспарухов мост често се образуват големи задръствания. При верижна катастрофа в края на месец август едното платно беше блокирано за няколко часа.

37 „легнали полицаи” по новите изисквания ще бъдат изградени във Варна до края на годината, а през следващата – още 160. Ограничителите ще са с ширина 4 метра и височина 7.5 см. Средната цена на всеки един от тях е около 3800 лв. „По-скъпи са, но са по-трайни и при зимното почистване няма да бъдат разрушавани от машините”, коментира зам.-кметът Богдан Караденчев. Първите „легнали полицаи” ще бъдат поставени в райони около училища и детски градини, както и край натоварените кръстовища.