20% от населението на страната е на възраст над 65 години
20% от населението на страната е на възраст над 65 години / снимка: Sofia Photo Agency, архив
20% от населението на страната е на възраст над 65 години
67297
20% от населението на страната е на възраст над 65 години
  • 20% от населението на страната е на възраст над 65 години

Близо 20% от населението на страната ни е на възраст над 65 години, като до 2015 година се очаква хората от тази възрастова група да бъдат над 1,5 милиона, това обяви ръководителят на дирекция „Демографско развитие, етнически въпроси и равни възможности към Министерство на труда и социалната политика Емилия Войнова по повод третата националната конференция „Гласът на възрастните хора".

Основната цел на проекта е да се повиши информираността на обществото, относно възможността възрастните хора да бъдат полезни след края на активния трудов живот.

Повишаването на информираността за проблемите на възрастните хора и удовлетворяването на техните специфични нужди трябва да бъде ключова задача за всички държавни институции. За това настоява Емилия Войнова от Социалното министерство: „Ако в областта на социалните грижи нещата вървят с по-бързи темпове, по отношение на по-възрастната част от населението, а в сектора на здравеопазването нещата не се движат в същия темп - ще имаме проблем".

„Гласът на възрастните хора" е проект, който има за цел да представи активното участие на доброволци от БЧК на възраст над 65 години в съвременното общество, както и помощта, която предоставят на хора в нетрудоспособно състояние.

„Конкретни, но на пръв поглед дребни проблеми от тяхното ежедневие да бъдат решени. Когато успееш в един град като Смолян да намалиш с 50% цената на билетите за градски транспорт, за хората над 70-годишна възраст, това е един реален успех", заяви зам.- генералният директор на Червения кръст д-р Надежда Тодоровска, давайки повече подробности за инициативата.

Донка Иванова е доброволец от пловдивската организация на БЧК. Тя разказва повече за групата по взаимопомощ: "Посещаваме самотни хора по домовете, помагаме им във всичко, което те сами не могат да разрешат. Водим ги на лекар или купуваме лекарства, даже това, че си говорим един час, им е напълно достатъчно" .

До този момент над 1500 доброволци от третата възраст са преминали през обучение, като групи по взаимопомощ има в 64 общини в страната.