852 тона асфалт положиха по разбит път след парламентарен въпрос на депутата Милка Христова
852 тона асфалт положиха по разбит път след парламентарен въпрос на депутата Милка Христова / DarikNews.bg, архив

852 тона плътна смес са положени за закърпването на пътя III-405 - Добромирка – Павликени – Свищов, след като народният представител от „Коалиция за България” Милка Христова внесе питане до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Въпросът беше внесен през юни и се отнася за действията, които Министерството на регионалното развитие ще предприеме за подобряване на пътната настилка и ремонт на разрушена асфалтова настилка и изцяло амортизиран път № III-502 - гр. Полски Тръмбеш – Обединение – ГорнаЛипница - Патреш, и № III-405 – Добромирка – Павликени - Свищов.

Отговорът беше представен по време на парламентарния контрол миналия петък и от него става ясно, че „ремонтните дейности имат ограничен ефект по отношение на задоволителното експолатационно състояние, към което се стремим, тъй като те обхващат отделни участъци по пътя” по думите на министъра.

Извършени са множество мероприятия с цел да се намали вероятността от възникване на пътнотранспортни произшествия, поради наличието на дупки с дълбочина 15-20 см, поставяни са пътни знаци, предупреждаващи водачите на МПС за наличието на нреавности и за ограничение на скоростта, изброява в отговора си министъра. В периода 2010 – 2013 г. е извършено изкърпване на асфалтовата настилка с гореща асфалтова смес и със студена асфалтова смес на обща стойност около 400 000 лв. с ДДС.

През 2012 г. Агенция „Пътна инфраструктура” е възложила ремонтни дейности и за двата участъка, с цел да се подобри експлоатационното им състояние. В края на май т.г. са ремонтирани най-тежко засегнатите участъци, като е извършено изкърпване на асфалтовата настилка на път III-502 с дължина 15 км. и на път III-405 с дължина 20 км.
За да се осигури нормалната експлоатация на посочените участъци, през август, след внасянето на въпроса, бяха извършени допълнителни дейности по програма "Текущ ремонт и поддържане": на път III-502 - запълване на дупки с фракция и битумна емулсия под налягане ("Печматик") - 12 куб.м, а на път III-405 - машинно изкърпване с положена плътна смес 852 тона.

За цялостното подобрване на състоянието на пътния участък, който е с дължина 35 км, е необходимо да бъде направена рехабилитация, за което е нужно целево финансиране с решение на МС, което по предварителни изчисления възлиза на около 11 млн. лв.