Орешарски организира форум за актуалното състояние на образованието в страната
Орешарски организира форум за актуалното състояние на образованието в страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Професионалното образование и обучение - приоритет за България" - тези тема ще дискутират премиерът Пламен Орешарски заедно с министри от кабинета, народни представители, евродепутати, посланици на европейски страни, работодатели и браншови организации.

Форумът е иницииран от премиера, като целта му е да се обсъди актуалното състояние на професионалното образование в страната и възможностите за въвеждането на обучение чрез работа. Това е мярка, която цели справянето с младежката безработица.

Над 29% от младите хора у нас са без работа, а и много други са принудени да практикуват професии, които не отговарят на професионалното им образование.

В същото време бизнесът неведнъж е сигнализирал, че не може да намери достатъчно квалифицирани кадри. Ето защо у нас се стига до ситуацията, в която безработицата расте, но в същото време има свободни работни места, за които няма подходящи кандидати.

Очаква се по време на форума да бъдат обсъдени различни идеи за законодателни промени, както и възможностите за използването на европейските програми.