Даниела Бобева призна за готвени съкращения в администрацията
Даниела Бобева призна за готвени съкращения в администрацията / снимка: DarikNews.bg

Вотът на недоверие се превръща в техника за бавене на работата на парламента и правителството. Такова мнение изрази в предаването „Седмицата" на Дарик вицепремиерът Даниела Бобева.

„Тези обсъждания ангажират голяма част от времето на Народното събрание, което прави невъзможно важните закони да бъдат приети бързо. Въпреки че това е нормална практика, и то добра практика, да се искат вотове тогава, когато има сериозни причини, в случая това се превръща в една техника за бавене на работата на депутатите и кабинета", добави Бобева.

Готвят съкращения в държавната администрация

Даниела Бобева призна, че при условията на едни по-свити рамки на бюджета, ако искат да бъдат фискално разумни, ще се наложат съкращения в държавната администрация: „През последните години се забелязва едно нарояване на агенции. Имаме едно увеличение на администрацията, така че ще трябват съкращения".

По думите й вече са минали през един етап на съкращения в държавната администрация: „Първоначално 13 души работеха в политическия ми кабинет, след това ми бяха съкратени трима. Аз преживях вече една вълна на съкращения".

Вицепремиерът все пак подчерта, че бюджетната процедура е един дълъг процес, в който министрите, отделните ведомства дават предложения, по които ще има дискусии:
„Къде, как и доколко ще има съкращения, това е въпрос на дебат вътре в Министерския съвет. Едва ли има български гражданин, който счита, че не трябва да се намалява администрацията. Не виждам защо трябва да се сърдим за това, че ние искаме да намаляваме администрацията. Това е взаимообвързан процес. От една страна ние намаляваме административната тежест, опитваме се да ограничим режими, каквито не са необходими - да намалим такси или да премахнем там, където не са необходими, това е свързано с административна реформа. Всяка едно правителство прави програма за административна реформа. Когато стигнем до съкращенията и отказ от ненужни структури, тогава става трудно".

Даниела Бобева беше категорична, че бюджетът и ограниченията в бюджета няма да бъдат залог на ограничаване на най-важната функция на администрацията - контролната: „Важното е да се гарантира, че държавата ще изпълни контролните си функции".

Човек с десни убеждения, вицепремиер в черен кабинет

Запитана защо като човек с десни убеждения - Бобева бе министър на търговията и на външноикономическото сътрудничество в кабинета на Стефан Софиянски, се е съгласила да бъде вицепремиер в правителството с мандат на БСП, вицепремиерът отговори: „Аз се поуплаших малко от събитията през февруари. Аз разбрах, че нещо бъркаме, че сме докарали дотам икономиката и хората да се палят по улиците. Поканата за мен дойде доста неочаквано, въпреки че с Орешарски се познава като колеги от много години. Приех по две причини. Първата е, че като стана работата с Делян Пеевски, тогава се видя, че няма да е лесно, че ще бъде доста трудно. Поканата на Орешарски аз я приех като покана за съдействие, за подкрепа. Аз си мисля, че всеки един парламент, след като е избран от всички нас, които гласуваме, и че трябва да уважаваме волята и желанието на избирателите, и че всяко едно правителство трябва да прави правилните неща и че за мен е шанс да се опитам, заедно с тях, да направя хубави неща".