Нямаме право да подценяваме опасностите за националната сигурност
Нямаме право да подценяваме опасностите за националната сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нямаме право да подценяваме опасностите, които са свързани със заплахите за национална сигурност. Затова всички усилия на държавата и управлението в момента са фокусирани върху това да не допуснем кризата да се превърне в катастрофа. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНТ в коментар за наплива на бежанци към страната ни.

Той наблегна на това, че кризата има две страни. Първата е свързана с оценката за бежанската вълна като заплаха за националната сигурност. Рисковете, свързани с бежанците, могат да бъдат анализирани в четири посоки: потенциалният риск бежанската вълна да се превърне в хуманитарната криза; здравните рискове; рисковете, свързани със социалното напрежение в местата, в които се настаняват бежанците, от гледна точка на интеграция и криминогенна обстановка, а не на последно място и рисковете, свързани с достъпа до българска територия на лица, свързани с терористични групировки.

„Не бива да гледаме на бежанците само и единствено като на заплаха и през призмата на оценката на рисковете. Трябва да проявим, ако щете, минимална доза състрадание и хуманно отношение”, допълни министър Найденов.

Той обясни, че Националният оперативен щаб, както и двата щаба в Елхово и Хасково, работят постоянно. Направена е своевременна оценка и на здравните рискове. Компенсирано е и отсъствието на комуникация между кметовете на населените места и общините, в които се насочват бежанците.

Ангел Найденов допълни, че министерството е предоставило списък с 26 военни района, в което могат да бъдат настанени бежанци, като право на агенцията и експертите е да преценят кои от тях са най-подходящи. „Имаме готовност да предоставим и военнослужещи, но в рамките на тези ограничени правомощия, които има армията по един такъв въпрос, какъвто е въпросът с бежанците”, допълни той.