Неравна битка в Армения остави България да чака чудо за Мондиал 2014
Неравна битка в Армения остави България да чака чудо за Мондиал 2014 / LAP.bg

България загуби с 1:2 при гостуването си на Армения в Ереван, в предпоследната световна квалификация за нашия тим, в група В.

Поражението на практика ще ни остави извън сметките за баражите за Мондиал 2014. Дори Италия да спре основния ни конкурент Дания, и България да остане на второ място, с днешната загуба надали ще успеем да намерим място сред най-добрите втори отбори.

Още тази вечер, след приключването на всички срещи, може да се окаже, че и на теория вече сме загубили своите шансове. Четете ТУК в Гонг повече подробности за възможностите на България да достигне до Бразилия.

Арменците посрещнаха България отново враждебно, с огромен плакат, с лика на Баба Ванга, и „прогноза” за победа на техния тим. Химнът ни също така беше освиркан от 10-те хиляди на стадиона.

През първия четвърт час от мача, нито един от двата отбора не успя да вземе надмощие, нито териториално, нито с някакви по-опасни положения за гол.

Вардан Минасян направи една принудителна смяна в 12-та минута, след като Арзуманян фаулира грубо Георги Миланов, но сам се контузи, и напусна терена, а на негово място влезе Валери Алексанян.

Първата чиста голова ситуация бе в 18-та минута, и бе за Армения. Страхотна индивидуална атака направи Арас Йозбилиз, който проби, стреля мощно от дъгата, и само отлична намеса на Влади Стоянов спаси вратата на България.

В средата на полувремето вече Армения бе по-острият отбор в атака, като Хенрих Мхитарян опита шута си и от пряк свободен удар.

В 31-та минута топката влезе в мрежата на арменците, но Емил Гъргоров бе в ситуация на засада, маркирана преди това. Пет минути по-късно дойде и най-доброто положение за нашите футболисти. Тогава при една фантастична бърза атака за България, Емил Гъргоров изведе Ивелин Попов, той напредна и стреля от границата на пеналта, но вратарят Березовски спаси.

Реферът Феликс Брих наклони много везните в полза на Армения, когато изгони Николай Бодуров за нарушение срещу Йозбилиз до дъгата пред пеналта, въпреки че Бодуров игра за топката, а до него бе и Иван Иванов, и не бе последен в защита. Въпреки че не даде дузпа, Брих остави България с човек по-малко, а след прекия свободен удар оттам, Йозбилиз откри резултата за 1:0, точно в 45-та минута.

Второто полувреме започна с две положения за Армения, а България отговори с две, дело на Станислав Манолев, но в единия случай той стреля над вратата, а в другия Березовски отрази с крак.

Ивелин Попов успя да изравни, също след пряк свободен удар, пред дъгата на наказателното поле, пращайки топката в мрежата за 1:1.

Само три минути по-късно обаче нещата за България станаха невероятно сложни, когато Светослав Дяков си изпроси втори жълт картон. Така нашият тим остана с девет души, още в 63-та минута.

Въпреки това Любо Пенев вдъхна сили до края за своите момчета, и дори пусна нападател в лицето на Венци Христов. Българските футболисти се бориха много, но с двама по-малко изпитваха страхотни трудности, и в двете фази на играта.

Гол за Армения в 87-та минута реши всичко в полза на домакините. Юра Мовсисян отбеляза победното попадение за своите. Влади Стоянов излезе да го пресрещне в пеналта, Иван Иванов успя да избие леко, но не достатъчно, и след рикошет, топката влетя във вратата за 2:1.

Съставът на България: Вл.Стоянов, Й.Минев, Бодуров, Иванов, Занев, Дяков, Гаджев, Г.Миланов (В.Христов 76), Манолев (Тонев 59), Гъргоров (Златински 69), Попов.

Група В

Армения - БЪЛГАРИЯ 2:1

Малта - Чехия - по-късно днес

Дания - Италия - по-късно днес

Класиране:

1 Италия 8 мача, 20 точки - вече класирал се на Мондиал 2014

2 БЪЛГАРИЯ 9 мача, 13 точки

3 Армения 9 мача, 12 точки

4 Дания 8 мача, 12 точки

5 Чехия 8 мача, 9 точки

6 Малта 8 мача, 3 точки

15 октомври

БЪЛГАРИЯ - Чехия

Дания - Малта

Италия - Армения