Нобелова награда за мир за Организацията за забрана на химическите оръжия
Нобелова награда за мир за Организацията за забрана на химическите оръжия / БГНЕС

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се удостоява с тазгодишната Нобелова награда за мир за своите "широкообхватни усилия" за освобождаването на света от такъв арсенал. Това обяви Норвежкият нобелов комитет, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Конвенциите и работата на ОЗХО са определили използването на химически оръжия за табу според международното право", се казва в съобщението на комитета. Последните събития в Сирия, където химическите оръжия бяха отново пуснати в употреба, подчертават необходимостта от увеличаване на усилията за ликвидирането им, се допълва в съобщението.

Базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия е създадена през 1997 г., за да надзирава спазването на Конвенцията за всеобхватна забрана на химическите оръжия - първото международно споразумение за поставяне извън закона на този клас оръжия за масово унищожение. Организацията има 189 страни членки и удостояването й с Нобеловата награда за мир става буквално дни, след като Сирия се присъедини към нея. Експерти на ОЗХО работят понастоящем съвместно с експерти на ООН по локализирането и обезвреждането на химическия арсенал на Сирия.

В съобщението на Норвежкия нобелов комитет се изтъква фактът, че някои държави все още не членуват в ОЗХО, както и това, че Русия и САЩ изостават с унищожаването на своите химически арсенали, като крайният им срок е бил април 2012 г., допълни ДПА. "Съединените щати и Русия трябва да ускорят работите по унищожаването на своите арсенали", каза председателят на комитета Турбьорн Ягланд.

Официалното връчване на Нобеловата награда за мир ще бъде в Осло на 10 декември, датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, учредител на наградата.