Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса Пеевски от КС
Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса Пеевски от КС / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса "Пеевски" от КС
67257
Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса "Пеевски" от КС
  • Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса "Пеевски" от КС

Реформаторският блок поиска президентът Росен Плевнелиев отново да сезира Конституционния съд по казуса с Делян Пеевски. Реформаторите са твърдо убедени, че Пеевски не може да се върне на депутатския си пост, станал веднъж шеф на ДАНС. Формацията настоява за обявяване на противоконституционно второто решение на парламента за отмяна на избора на Пеевски.

Реформаторският блок настоява президентът да упражни конституционното си право, обясни Атанас Славов.

„Да поиска тълкувателно решение на Конституционния съд със следния въпрос: Дали с момента на избор на Пеевски и на ръководител на институция, която се избира от Народното събрание, се прекратяват неговите правомощия на депутат", каза Славов.

Социологът Цветозар Томов каза, че чрез юридически хватки управляващите се опитват да възстановят Пеевски като депутат. Действие, което по думите на Томов, няма нищо общо с морала и законността. Заместник-председателят на ДСБ Петър Москов каза какво друго питане има Реформаторският блок.

„Това не е заяждане от типа "на дребно", което гледаме ежедневно в парламента. Това е възможност Конституционният съд да се върне там, където му е мястото, а именно като фундамент на държавното устройство и да излезе от вменената му от задкулисието роля на поддръжник на мафиотската инфилтрация във всички държавни институции. Това е важен фундаментален въпрос за това до къде мафията е овладяла държавата. Дотук тя е овладяла Конституционния съд", заяви Москов.

Реформаторският блок ще изпрати молбата си още до председателя на народното събрание, главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.