200 деца без семейства мерят  сили в спортен празник
200 деца без семейства мерят сили в спортен празник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 200 деца без семейства мериха сили в спортен празник
67253
Над 200 деца без семейства мериха сили в спортен празник
  • Над 200 деца без семейства мериха сили в спортен празник

Голям спортен празник събра деца без семейства от цяла България в Благоевград. Мащабното спортно събитие, организирано от Държавна агенция за закрила на детето и „Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи“, премина под мотото "Спортът достъпен за всички деца".

200 участници мерят сили в шест вида спорт - басктетбол, тенис на маса, лека атлетика, футбол, бадминтон и волейбол. Децата, които  се включиха в състезанията, са от домове за социални услуги от Якоруда, Дупница, Доганово, Разлив, София, Благоевград, Първомай, Гоце Делчев, Берковица, Лом и Ракитово.

Първите шест отбора ще се класират за Дванадесетия юбилеен национален шампионат за деца в риск, който ще се проведе през декември в столицата.

"Идеята ни е да стимулираме малчуганите да се занимават със спорт като по този начин допринесем за тяхната интеграция", заяви председателят на спортната федерация за деца лишени от родителски грижи Анатоли Илиев. Той е убеден, че това може да стане ако към  подобни състезания се включват участници от масовите училища.

"Наградите са допълнителен стимул за добри резултати, не липсват и успехи - децата са  завоювали престижни места  в международни състезания", сподели Илиев.

Председателят на спортната федерация за деца, лишени от родителски грижи не пропусна да благодари за подкрепата, която им оказва Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на физическото възпитание и спорт.