Представиха изложбата „Разрушение и съзидание” в БАН
Представиха изложбата „Разрушение и съзидание” в БАН / Дарик нюз, архив

Изложбата „Разрушение и съзидание”, която е част от проекта за цифровизация на творчеството на Колю Фичето - "Майсторът и времето", бе представена от 27 септември до 7 октомври 2013 г. в Института по математика и информатика при БАН, София.

Събитието е с подкрепата на Община Велико Търново и е важна част от кандидатурата  на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Експозицията показва как със средствата на съвременните технологии може да бъде съхранено и популяризирано уникалното културно – историческо наследство на Старата столица.

„Разрушение и съзидание” представя на 15 пана подбрани резултати от проекта за цифровизация - снимки и информация за част от най-известните обекти на самоукия уста Колю Фичето. Това са църкви, мостове, жилищни и обществени сгради - истински архитектурни шедьоври.

Проектът "Майсторът и времето" е реализиран от Института по математика и информатика при БАН, Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека “П. Р. Славейков”. Той бе представен първо в старата столица в рамките на Международната конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" - DIPP2013.  С тази инициатива се отбелязва 150-годишнината от построяването на църквата "Св. Спас" от Колю Фичето, която за съжаление има нещастието да живее само 50 години след освещаването си, заради голямото земетресение през 1913 година.