Бивш шеф на НАП за Пеевски: Това, че един човек е успял, не е основание за ревизии
Бивш шеф на НАП за Пеевски: Това, че един човек е успял, не е основание за ревизии / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бивш шеф на НАП за Пеевски: Това, че един човек е успял, не е основание за ревизии
67249
Бивш шеф на НАП за Пеевски: Това, че един човек е успял, не е основание за ревизии
  • Бивш шеф на НАП за Пеевски: Това, че един човек е успял, не е основание за ревизии

Това, че един човек е успял и притежава фирми и медии, не е основание да му се правят проверки и ревизии - такова мнение за депутата от ДПС Делян Пеевски изрази пред „Дарик" бившият шеф на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Той уточни, че данъчната агенция може да направи такава проверка, но не на всяка цена.

Пред „Дарик" Стефанов заяви, че данъчната агенция може да извърши проверка единствено в случаи, че има разминаване между доходите и имотите, които притежава депутатът Пеевски и начинът му на живот.

„Не на всяка цена. НАП има достатъчно данни, достатъчно регистри и само ако установи разминаване в доходите и начина на живот, и имотите, които притежава, тогава се правят съответно проверки и ревизии. Ако няма такива разминавания, не е длъжно да се правят каквито и да е проверки, по каквито и да е журналистически или обществени отношения", добави Стефанов.

Той подчерта, че НАП извършва проверки и ревизии по сигнали, които не са анонимни, а са явни: Ако има сигнал, служителите в агенцията извършват проверка на данните, които се съдържат в регистрите и само ако има разминаване, тогава се извършват съответните проверки или ревизии. Не на всяка цена, не само на Пеевски, а на който и да е гражданин на България, не е задължително да се правят".

Стефанов добави, че няма спомен, докато е бил шеф на НАП, да е правена проверка на Делян Пеевски. Той не пожела да коментира дали все пак такава проверка трябва да бъде извършена. „Това, че един човек е успял и че притежава фирми и медии, не е основание да му се правят проверки и ревизии", категоричен бе Красимир Стефанов.

През 2013 г. като депутат Делян Пеевски е декларирал пред Сметната палата два апартамента и къща в София, купени в периода 2002-2004 г. на обща стойност малко над 152 000 лева, един Опел "Омега" от 2003 г., купен за 1000 лева, и влог от 52 756 лв.