Международен ден на момичетата
Международен ден на момичетата / Дарик - Благоевград, архив

За поредна година се отбелязва Международният ден на момичетата – 11 октомври.

Членове на Европейския парламент организираха прожекция на филма "Издигане на момичетата", който разказва историите на девет момичета от девет различни страни и документира силата на образованието.

С тази инициатива, проведена в рамките на Европейската седмица за действия за защита на момичетата, европейските депутати потвърдиха своя ангажимент за премахване на пречките, възпрепятстващи милиони момичета по целия свят да ходят на училище, като например детските бракове, трафикът и сексуалното насилие, половата дискриминация.

Пет откъса от филма бяха представени от петима евродепутати, ангажирани с правата на момичетата в света. Евродепутатът Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ, Координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете, представи откъс, посветен на Амина - малко афганистанско момиче, принудено да сключи брак, което с нетърпение чака да се върне в училище.

Отговорност на Европейския парламент и ЕС като цяло е да нарушават непрекъснато мълчанието, за да има все по-малко момичета с тъжна съдба.

66 милиона момичета по света са напуснали класните стаи. 14 милиона момичета под 18 години ще бъдат омъжени тази година, 38 000 - днес. 150 милиона момичета стават жертви на сексуално насилие всяка година. Главната причина за смъртта на момичетата между 15 и 19 години е ранното раждане.