Генералният секретар на НАТО предпочита политическо решение за Сирия
Генералният секретар на НАТО предпочита политическо решение за Сирия / снимки: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в Атина, че предпочита политическо решение на конфликта в Сирия и призова сирийското правителство и опозицията да участват в международната конференция, предложена от САЩ и Русия, съобщи Франс прес.

"Не виждам за момента НАТО да има някаква роля, не съществува военно решение на конфликта в Сирия. За да се стигне до дългосрочно уреждане на конфликта, е необходимо политическо решение", заяви Расмусен, който пристигна на двудневно посещение в Гърция.

Запитан за Сирия по време на пресконференция след среща с гръцкия министър на външните работи Евангелос Венизелос, генералният секретар на НАТО отговори, че подкрепя общата руско-американска инициатива за организиране на международна
конференция в Женева, предава БТА.

"Призовавам правителството и сирийската опозиция да участват на тази конференция, за да бъде намерено трайно решение", настоя той.

Расмусен изрази задоволство от освобождаването на либийския министър-председател Али Зейдан, но и притеснение от ситуацията в Либия, и призова международната общност да окаже помощ на страната.