БЧК няма да приема повече дрехи за подпомагане на бежанците
БЧК няма да приема повече дрехи за подпомагане на бежанците / снимка: БГНЕС, архив
БЧК няма да приема повече дрехи за подпомагане на бежанците
67243
БЧК няма да приема повече дрехи за подпомагане на бежанците
  • БЧК няма да приема повече дрехи за подпомагане на бежанците

Българският червен кръст няма да приема повече дрехи за подпомагане на бежанците, той като организацията разполага с достатъчно дрехи, предоставени от частни дарители. Това заяви за „Дарик" председателят на Червения кръст Христо Григоров, по повод изхвърлените дарения от бежанския лагер в Пъстрогор. По думите на Григоров сирийците не приели дрехите, не защото били негодни за употреба, а защото настояват за бежански статут.

От БЧК увериха, че всички събрани към този момент дрехи за подпомагане на бежанците са проверени и годни за употреба.

„Складовете ни са препълнени и това, което се извозва, вече е толкова много. Тези неща, които си ги имаме, ще бъдат използвани, продължаваме да ги сортираме, продължаваме да ги подреждаме и те ще бъдат на разположение при едно увеличаване на бежанския поток. Дечицата имат все още нужда от памперси, от храни. Но за останалите хора не е необходимо повече", обясни председателят на дружеството Христо Григоров.

Григоров определи днешните събития в лагера в Пъстрогор като протест, заради липсата на бежански статут.

„Това може би е някакъв протест, който те целят да демонстрират. Това не е за първи път, това се случва за втори или трети път. След това обаче техните ръководители се извиняват и го раздават", обясни Григоров.

Той допълни, че БЧК продължава да събира финансови средства за подпомагане на бежанците по банков път, както и чрез смс на кратък номер 1466.