Бизнесът с трева
Бизнесът с трева / sxc.hu

Все повече американски щати легализират употребата на марихуана. Компаниите надушват бизнес за милиарди и се радват на вълнуващия пазар.

Робърт Фрихтел не може да дочака края на годината, защото тогава за него ще започне голям бизнес. "Говорим за минимум 100 милиона долара", отбелязва той. В крайна сметка в Колорадо само за година идват 56 милиона туристи, които носят съответния пазарен потенциал, оценява 50-годишният предприемач. Само преди няколко месеца основите на бизнеса му са били незаконни. Фрихтел е председател на управителния съвет на Advanced Cannabis Solution.

В началото на 2013 година той създава компанията с двама колеги и превръща марихуаната в бизнес. ACS консултира производителите на канабис в Колорадо, помага им с финансирането, купува подходящи помещения, разширява ги и ги дава под наем. Предприятието вече има петима служители. "Пазарът е вълнуващ", според Фрихтел. Откакто през ноември избирателите решиха на референдум да смекчат режим, употребата на марихуана в щатите Колорадо и Вашингтон вече не се наказва.

През януари влизат в сила закони, според които за първи път всеки гражданин над 21 години ще може законно да купува дрогата в магазини. От миналата седмица се приемат молби за издаване на лицензи. Засилващото се смекчаване на режима в страната (освен свободната употреба в Колорадо и Вашингтон още 18 щата разрешиха употребата за медицински цели) направи пазара привлекателен за компаниите. Преди пет години най-вече любителите и непрофесионалните градинари отглеждаха растенията в малки мащаби, посочва Джонатан Колкинс, преподавател в университета Карнеги Мелън в Питсбърг. "Сега производителите започват да работят заедно с бизнес експерти", допълва той.

Пример е Diego Pellicer. Компанията от Колорадо мечтае да стане първата верига за търговия на дребно с марихуана, продавайки покрай това продукти като кексчета и бонбони. Фирмата иска да доминира пазара, както Starbucks доминира на пазара за кафе, посочва в интервю основателят й Джеймън Шивли. Той вече е събрал от инвеститори над 10 милиона долара. Перспективите изглеждат добри. Миналата година 2000 до 4500 законни предприятия, които продават марихуана за медицински цели, са имали оборот от 1,2 до 1,3 милиарда долара, посочва браншовото издание Medical Marijuana Business Daily. До 2018 година обемът на пазара може да нарасне до 6 милиарда долара. Който иска наистина да добие представа колко пари могат да се спечелят с марихуана, трябва само да погледне черния пазар, твърдят мнозина - само в САЩ годишно в този сектор се завъртат 18 милиарда долара. "Със сигурност това е значим икономически отрасъл", отбелязва Джон Гетмън, активист и бивш президент на Националната организация за реформа на законите за марихуаната.

А бизнесът едва започва. През 2016 година в много щати ще бъдат проведени още референдуми и законодателни инициативи. Почти е сигурно, че тогава много щати ще последват примера на Колорадо и Вашингтон и ще легализират употребата. Сред тези щати вероятно ще бъде и Калифорния - най-големият производител на марихуана за медицински цели в страната. Настроенията в САЩ се обърнаха. За първи път от 1969 година мнозинството американци подкрепят легализацията. През август за първи път се размърда и федералното правителство.

След продължително мълчание през август министерството на правосъдието обяви, че се отказва от жалба срещу щатските власти на Колорадо и Вашингтон и няма да блокира вота на гражданите. На федерално равнище обаче употребата остава забранена и следователно правното положение на производителите е несигурно. "Решението предизвика еуфория в бранша", казва предприемачът Фрихтел. Наблюдателите са убедени, че, ако още щати разрешат свободната употреба, то в крайна сметка ще се стигне до смекчаване на законодателството и на федерално равнище. Тогава, според оценките, обемът на пазара може да достигне 120 милиарда долара.

Отглеждането е скъпо и трудоемко

Други пък се съмняват дали бизнесът с трева наистина може да стане масов, тъй като отглеждането и производството са скъпи и трудоемки. Докато производителите в страни като Мексико и Колумбия, които вкарват повечето канабис в САЩ незаконно, отглеждат растенията на открито с ниски разходи за труд, то американските производители често трябва да използват закрити помещения. Освен това има строги и скъпоструващи изисквания. В Колорадо производителите трябва често да се подлагат на контрол и да оборудват всички помещения с видео наблюдение. Засега за компаниите е невъзможно и да теглят кредити, тъй като според федералното законодателство на банките не е разрешено да правят бизнес с производителите.

"Мнозина имат проблеми да си открият сметка", посочва Робърт Фрихтел. Освен това въпреки че компаниите плащат налози, те не могат да приспадат инвестициите си от данъците. Застрахователите също се ужасяват от съвместна работа с тях. Според критиците чрез подобна регулация правителството прави бизнес, работещ почти само с пари в брой, който е ненужно опасен, и настояват за промени. "Пазарът все още е крайно несигурен", съгласява се Колкинс.

Мнозина искат да забогатеят от марихуана

Дори ако това се промени обаче, колкото повече щати легализират употребата, толкова повече се засилва конкуренцията, посочва Марк Клайман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Експертът е консултирал щата Вашингтон при въвеждането на съответното законодателство. В средносрочен план промяната понижава цените почти до производствената стойност и свива възможностите за печалба на производителите. Тъй като продажбата е разрешена само в специализирани магазини, а не по бензиностанции или в супермаркети, търсенето не е достатъчно високо, за да компенсира понижените цени. Сега всеки вярва, че може да забогатее с марихуана, отбелязва Клайман. "Някои хора обаче ще се опарят", допълва той.

Освен това много градове се отдръпват от легализацията. Над 100 общини в Колорадо са използвали клауза в закона и превантивно са забранили или наложили мораториум върху продажбата на марихуана, за да спечелят време. Сред десетте най-големи града в щата вероятно само Денвър ще допусне отриването на специализирани магазини. Браншът се опасява, че това може да възпрепятства процеса на легализация в страната и да затрудни експеримента в Колорадо. В Калифорния, където след разрешаването на марихуаната за медицински цели през 1996 година, цареше "златна треска", вече много магазини са затворили. (БТА)