Частично падна блокадата на българо-турската граница
Частично падна блокадата на българо-турската граница / снимка: DarikNews.bg
Частично падна блокадата на българо-турската граница
67229
Частично падна блокадата на българо-турската граница
  • Частично падна блокадата на българо-турската граница

Блокадата на българо-турската граница частично падна. Отворен е само пункта Капъ Куле. Вдигането на бариерата предизвика напрежение. Турция все още не е посочила официално причината за действията на нейните превозвачи за блокирането на границата.

Тридневната блокада на българо-турската граница в района на пункт „Капитан Андреево" падна в 14.00 часа. Малко след това се стигна до ескалация на напрежението между български и турски превозвачи. Шофьорите за малко да се сбият в опит кой да мине пръв през бариерата. Всички гишета са отворени, работи се на пълни обороти, за да се изчисти дългата близо 40 километра опашка от ТИР-ове.

Граничен пункт „Лесово" остава затворен, заявиха от Гранична полиция. От там добавиха още, че появилите се по-рано информации за напрежение между превозвачи и служители на Държавната автомобилна администрация не са потвърдени.

По-рано днес шефът на автомобилната администрация Димитър Ганев заяви, че България не е предприемала никакви реципрочни мерки срещу превозвачите от Турция. Той съобщи, че става дума за операция на Международната полицейска организация TISPOL, в която участва и автомобилната администрация, и че засиленият контрол върху товарни автомобили и автобуси е във връзка с настъпването на зимния сезон, акцията започна на 7 октомври и ще продължи до 13 октомври, съобщи Ганев: „Трябва да е ясно, че контрол е имало и преди 7 октомври, контрол ще има и след 13 октомври. В този период разликата само е в интензивността на контрола. Аз се учудвам въобще, че се търси такава връзка - понеже има наказани български превозвачи в Турция, ние да накажем турски превозвачи в България, което е абсурдно".

От администрацията напълно опровергаха твърденията на превозвачите от Турция за специално отношение към тях със статистика за извършените до момента проверки и наложените санкции.

„По неофициални данни турската страна каза, че избирателно се проверяват, аз ще ви кажа, че за този период са проверени 386 превозни средства с турска регистрация от 860 общо проверени. За този период са констатирани 143 нарушения, като 87 от тях са на турски превозвачи", обясни Йордан Арабаджиев.

Други новини от Хасково