Плевнелиев очаква качествен дебат, а не процедурни хватки по вота на недоверие
Плевнелиев очаква качествен дебат, а не процедурни хватки по вота на недоверие / DarikNews.bg, Русе
Плевнелиев очаква качествен дебат, а не процедурни хватки по вота на недоверие
67214
Плевнелиев очаква качествен дебат, а не процедурни хватки по вота на недоверие
  • Плевнелиев очаква качествен дебат, а не процедурни хватки по вота на недоверие

Българският народ има правото да очаква качествен дебат от парламента, а не процедурни хватки. Така президентът Росен Плевнелиев коментира внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството за провал в регионалната политика.

Разбира се, народът очаква по инфраструктурните обекти да се работи ефективно, бързо и да се надгражда, добави той.

Държавният глава присъства на откриването на нов конгресен център към Русенския университет. Сред гостите на церемонията бяха Георги Първанов, както и Негово светейшество патриарх Неофит.

Надявам се, че този път в парламента ще има истински дебат по темата с инфраструктурните проекти и всички парламентарно представени партии ще се отнесат отговорно към него, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че проблемите трябва да се дискутират, както и възможните решение: „Хемус", чухме много противоречиви послания, три години беше приоритет. ЕК каза да, приемаме я като европейски приоритет. Сега не зная вече какво ще се случва. Самият аз съм притеснен и очаквам всички институции и парламентарно представени политически сили да се ангажират не с партизански битки, а с решения".

По отношение на бежанците президентът заяви, че проблемът го тревожи, но към момента не вижда драматична ситуация. Държа на държавността и институциите, затова ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност, когато има основание и предпоставки за това, добави Плевнелиев: „Спомнете си провала на последното заседание, когато един представител на парламентарно представена политическа сила не спази пред цялата нация правилата. Искам да го подготвя добре. Разбира се, че ме тревожи. Следя внимателно ситуацията, получавам доклади, нещо повече - имах среща с върховния комисар към организацията на Обединените нации по темата с бежанците, имах срещи преди два дни с много президенти. Аз вярвам, че правителство има своя план за действия. Той беше ревизиран наскоро. Гледах репортаж по телевизията за сирийка, научен сътрудник, с четири деца, мъжът й е убит във войната. Питам аз - това ли е рискът за България.?! Питам аз, това ли е тази част от мюсюлманска армия, по определението на политическа парламентарно представена сила в България, която заплашва страната ни?! Тази жена, безпомощна, с убит мъж. Нека да бъдем на висотата на своята отговорност, нека да покажем, че сме европейци и разбира се, нека институциите да си носят отговорността".

Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Русе, където откри „Канев център" в Русенския университет. Двуетажният комплекс бе осветен от Негово светейшество патриарх Неофит. Комплексът разполага с многофункционална зала със 790 места, сцена с площ 120 кв. м. и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея.

Комплексът разполага със заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции, с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Игнат Канев, канадски строителен магнат с български произход, известен филантроп, дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада и почетен консул на България в Канада, е 38-ият почетен доктор на Русенския университет. Игнат Канев ще бъде удостоен и с титлата „Почетен гражданин на град Русе".

Президентът Росен Плевнелиев участва и в церемония по „полагане на основен камък" на завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия.

Други новини от Русе