Извънредно заседание на столичните общинари заради бежанците
Извънредно заседание на столичните общинари заради бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Столичният общински съвет се събира на извънредно заседание в 13:00 часа, за да обсъди  ситуацията и предприетите мерки във връзка с настаняването на бежанци на територията на Столична община.

На заседанието са поканени вътрешният министър, главният секретар на МВР, директорът на СДВР, председателят на Държавната агенция за бежанците и омбудсманът. Ще бъдат изслушани докладите на кмета на София Йорданка Фандъкова и кметовете на райони, в които се настаняват бежанци.

На територията на Столична община има три бежански центъра. Към момента най-много бежанци са настанени в центъра в жк  „Овча купел”, като капацитетът му е препълнен. При 800 места, заетите са над 1200.

Тревожно е състоянието и в лагера във кв. „Враждебна”, където са настанени 400 души, а местата са общо 500. Третият център е в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в местността "Военна рампа", който е с капацитет 800 души.

Преди началото на заседанието пред сградата на общината е предвиден протест с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Организатор е Гражданска инициатива „За нов обществен договор”, която организира ежедневните протести пред сградата на Президентството.